U Srbiji 334 dece boluje od raka

Izvor: Mondo, 13.Feb.2017, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji 334 dece boluje od raka

Tri grupe oboljenja - leukemije, tumori mozga i limfomi čine najčešće zastupljenje maligne bolesti u dečjem uzrastu.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock, ilustracija

Od malignih bolesti u Srbiji je obolelo 334 dece do 19 godina, a najzastupljeniji oblici raka su leukemije, tumori mozga i limfomi, saopštio je Institut za javno zdravlje uoči obeležavanja 15. februara, Međunarodnog dana dece obolele od malignih bolesti.

U uzrastu do 19 godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u Srbiji je umrlo 49 dece, a skoro dve trećine preminule dece bilo je uzrasta do 15 godina.

Kao i u većini zemalja u razvoju, u Srbiji je gotovo dve trećine novoobolele dece bilo upravo uzrasta do 15 godina, upozoravaju iz Instituta "Dr Milan Jovanović Batut".

Tri grupe oboljenja - leukemije, tumori mozga i limfomi čine najčešće zastupljenje maligne bolesti u dečjem uzrastu, odnosno gotovo polovinu svih malignih bolesti dečijeg uzrasta i upravo te bolesti najčesći su razlog smrti.

Leukemije su najčešće maligne bolesti u dečijem uzrastu, od kojih boluje 30 odsto obolele dece, slede tumori mozga sa 11,5 odsto i limfomi sa šest odsto.

Inače, u svetu godišnje više od 160.000 dece oboli od nekog oblika malignog tumora, a više od 90.000 dece umre od nekog oblika raka, koji kod dece čini do četiri odsto svih malignih bolesti.

Uprkos dobrim rezultatima lečenja, maligne bolesti su čak i u razvijenim zemljama i dalje drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece uzrasta do 14 godina, odmah iza povreda, ukazuju iz "Batuta".

U tom smislu, ističu da je najvažniji zadatak zdravstvenih radnika i šire društvene zajednice edukacija dece i adolescenata, kao i njihovih roditelja o značaju prevencije, prvenstveno sticanjem zdravih životnih navika.

Na značaj potrebe za gobalnom akcijom u rešavnju izazova malignih bolesti, ukazalo je u saopštenju i Udruženje roditelja, staratelja, dece i prijatelja dece obolele od malignih bolesti "Čika Boca".

Iz tog udruženja ističu da je potrebna edukacija, ali i stvaranje uslova za ranu dijagnostiku, lečenje i dugoročno praćenje posledica lečenja.

Takođe, dodaju da je potreban registar za rak koji prati ovu populaciju.

Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti uspostavio je 2002. godine Međunarodna konfederacija Udruženja roditelja dece obolele od raka, a danas se obeležava u više od 85 zemalja sveta.

Na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja, Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti u našoj zemlji je 2013. godine postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja.

Taj dan se obeležava svake godine u cilju edukacije i efikasnog sprovođenja svih mera koje će omogućiti ranu dijagnostiku, adekvatnu terapiju, rehabilitaciju i bolji kvalitet života dece obolele od malignih tumora.

Povećan broj umrlih od raka, hrana uzrok?

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Surova istina koja ledi krv u žilama: 334 mališana u Srbiji se bori sa malignim bolestima

Izvor: Telegraf.rs, 13.Feb.2017

Od malignih bolesti u Srbiji je obolelo 334 dece do 19 godina, a najzastupljeniji oblici raka su leukemije, tumori mozga i limfomi, saopštio je Institut za javno zdravlje uoči obeležavanja 15. februara, Međunarodnog dana dece obolele od malignih bolesti...U uzrastu do 19 godina, U Srbiji je umrlo...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.