Ove deonice puteva su crne tačke u Srbiji, a najčešći razlog pogibije je brzina

Izvor: BKTV News, 05.Jul.2018, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove deonice puteva su crne tačke u Srbiji, a najčešći razlog pogibije je brzina

Ne brže od života!

Kada vam noga krene na papučicu za gas "za još samo malo brže" ili počnete preticanje kada to nije dozvoljeno, setite se poruke "Ne brže od života". Ne zaboravite da u sekundi može da nastane tragedija i da ugrozite i svoj i tuđi život.

Crne hronike u medijima skoro svaki dan popunjene su tragičnim vestima, a samo za proteklih pet dana, od početka jula, četiri osobe su nastradale u udesima. Podsetimo, desetogodišnji dečak iz Subotice >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << poginuo je sredinom prošlog meseca tokom ekskurzije na Divčibarama, kada je na kolonu dece koja je prelazila ulicu naletela "tojota", a tada su i dve devojčice povređene.

Prema podacima koje je MUP dostavio BKTVNews, u periodu od 1. januara do 3. jula ove godine na putevima u Srbiji poginulo je 227 ljudi, što je za osam odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine, kada je poginulo 246 osoba.

"Broj saobraćajnih nezgoda za prvih šest meseci ove godine je skoro isti kao u tom periodu prošle godine. U 2017. godini u 50 odsto saobraćajnih nezgoda sa poginulim osobama jedan od uticajnih faktora je nepropisna brzina", kažu u MUP-u za BKTVNews.

PET CRNIH TAČAKA NA PUTEVIMA U SRBIJI

Čim sednete u vozilo, bilo da ste vozač ili putnik u vozilu, ne zaboravite da život vredi više od nekoliko minuta koliko možete "da uštedite" jurcajući putevima.

Izvršenom analizom saobraćajnih nezgoda u kojima je bilo poginulih u prethodne dve godine, pet deonica se izdvajaju kao "crne tačke", a najčešći faktor je nepropisna brzina.

- državni put A1 na deonici od petlje Aleksinački rudnici do petlje Ražanj;

- državni put IB reda 37 na deonici od Bora do Vražogrnaca;

- državni put IB reda 22 na deonici od Mrčajevaca do Kraljeva;

- državni put IIA reda 209 na deonici od Ratine do Kraljeva i

- državni put IB reda 23 na deonici od Pakovraće (Markovica) do Kratovske stene.

Kako bi bezbednost na putevima u Srbiji bila veća, saobraćajna policija svakodnevno vrši akcije kontrole.

"Saobraćajna policija svakodnevno i uz saradnju sa drugim subjektima koji se bave bezbednošću saobraćaja preduzima potrebne mere za bezbedno odvijanje saobraćaja, takođe organizuje preventivne i akcije pojačane kontrole saobraćaja. Uvođenjem i primenom novih sistema za automatsko detektovanje prekršaja omogućeno je brže i efikasnije otkrivanje saobraćajnih prekršaja, kao i praćenje bezbednosti i protočnosti saobraćaja", navode u MUP-u.

Komitet za bezbednost saobraćaja apeluje: U julu na našim putevima pogine 31 osoba

Komitet za bezbednost saobraćaja apelovao je na vozače da ulože dodatan napor u cilju sigurnije i bezbednije vožnje, podsetivši na neslavnu statistiku za mesec jul na putevima u Srbiji. U julu prosečno na našim putevima pogine 31 vozač i putnik u automobilu, a 153 doživi teške telesne povrede.

Svakog julskog dana u proseku pogine jedan vozač ili putnik automobila, a pet zadobije teške telesne povrede, navodi se u saopštenju Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Oni podsećaju da je vezivanje pojaseva obavezno na svim sedištima u automobilu, i da putnik koji nije vezan na zadnjem sedištu ugrožava život vozača i ostalih putnika, a naročito onog koji sedi ispred nevezanog putnika.

Upozoravaju da nevezana osoba u automobilu koji se kreće brzinom od 50 kilometara na čas, i pri čeonom sudaru se zaustavi, trpi silu kao da je pala sa 10 metara visine što odgovara visini četvrtog sprata zgrade.

Takođe u saopštenju se upozoravaju vozače da nevezan vozač u slučaju čeonog sudara ima znatno veće šanse da doživi teške telesne povrede poput preloma rebara, frakture lobanje, naprsnuća jetre i drugo.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.