Ovako sušna godina u Podrinji se ne pamti

Izvor: Glas javnosti, 04.Sep.2011, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovako sušna godina u Podrinji se ne pamti

LOZNICA - Visoke dnevne temperature i dugotrajan period bez kiše nepovoljno utiču na useve u Podrinju i posledice suše vidljive su na svim njivama a, ako potraje period bez padavina, uskoro bi mogla da počne berba kukuruza i žetva soje.

Rukovodilac sektora za ratarstvo u Zavodu za poljoprivredu u Loznici Milenko Đurić je rekao  da su izuzetno visoke temperature prethodnih dana pogoršale stanje useva kukuruza i soje i da su prouzrokovale smanjenje prinosa zelene mase krmnih kultura.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
On je podsetio da je na prostoru delovanja Zavoda, a to su područja Loznice, Krupnja, Ljubovije i Malog Zvornika, u avgusta palo od jedan do pet litara kiše po metru kvadratnom, što je nedovoljno za normalan tok završnih faza formiranja, nalivanja i sazrevanja biljaka.

Za poslednjih deceniju i po, tako mala količina padavina je bila 2000. godine, koja se pamti kao izuzetno sušna, primetio je Đurić i dodao da su na zemljištima lošijeg mehaničkog sastava usevi prvi bili oštećeni.

On je ukazao da su sada oštećenja različitog stepena vidljiva i na njivama boljeg kvaliteta, dok su jedino usevi u dolinama reka i manjih vodotokova uspeli da sačuvaju zelenu masu.

Prema rečima stručnjaka, u tom delu Podrinja najpre je počelo siliranje kukuruza oštećenog sušom i gradom, a sada i iz redovne setve, što je obavljeno na oko 250 hektara od oko 2.000 do 2.500 koliko se najčešće svake godine koristi za te potrebe.

Ukoliko potraje vreme bez padavina sa visokim dnevnim temperaturama može se očekivati da ranije nego inače, već u prvih desetak dana septembra, počne berba kukuruza i žetva soje, smatra Đurić.

Prema podacima Zavoda, u tom delu Srbije za proizvodnju kukuruza, koji je i dalje najviše zastupljena ratarska kultura, ukupno je izdvojeno 22.225 hektara, a 1.800 je pod sojom.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pala otkupna cena šljive

Izvor: Beta, 04.Sep.2011

LOZNICA , 4. septembra 2011. (Beta) - U srednjem Podrinju u toku je berba šljiva, a otkupna cena sa početnih 20 pala je na osam do 12 dinara po kilogramu, saopšteno je iz Zavoda za poljoprivredu u Loznici...Proizvodjači su zbog niske cene, najavili da će najveći deo ubrane šljive koristiti...

Nastavak na Beta...

Suša smanjila prinose žitarica u srednjem Podrinju

Izvor: Blic, 04.Sep.2011

Duga suša ovog leta ugrozila prinos žitarica u srednjem Podrinju, saopšteno je danas iz Zavoda za poljoprivredu u Loznici...Prema proceni stručnjaka Zavoda, visoke temperature u avgustu pogoršale su stanje useva kukuruza i soje jer nisu omogućile normalan tok završnih faza formiranja, nalivanja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.