Suša smanjila prinose žitarica u srednjem Podrinju

Izvor: Blic, 04.Sep.2011, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suša smanjila prinose žitarica u srednjem Podrinju

Duga suša ovog leta ugrozila prinos žitarica u srednjem Podrinju, saopšteno je danas iz Zavoda za poljoprivredu u Loznici.

Prema proceni stručnjaka Zavoda, visoke temperature u avgustu pogoršale su stanje useva kukuruza i soje jer nisu omogućile normalan tok završnih faza formiranja, nalivanja i sazrevanja biljaka, a to će smanjenjiti prinose tih kultura.

Oštećenja različitog stepena vidljiva su i na njivama boljeg kvaliteta, dok su jedino usevi u dolinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << reka i manjih vodotokova uspeli da sačuvaju zelenu masu.

Očekuje se da će zbog suše, ali i izuzetno toplog vetra koji je ubrzao vegetaciju, berba kukuruza i žetva soje, početi oko 10. septembra, ranije nego što je uobičajeno.

Na tom području proletos je pod kukuruzom zasejano oko 22.000 hektara, dok je za soju izdvojeno 1.800 hektara oranica.

Prošle jeseni prosečan prinos kukuruza iznosio je sedam tona po hektaru, a soje četiri tone po hektaru, što je u okvirima višegodišnjeg proseka.

Zavod, osim Loznice, pokriva i tri susedne opštine - Mali Zvornik, Ljuboviju i Krupanj.

Povezane vesti: U lozničkom kraju počela berba malina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.