Izvor: B92, 07.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena najveća fabrika za sintetičke droge u Evropi

Beograd -- Pripadnici beogradskog MUP-a, Bezbednosno-informativne agencije i Specijalne antiterorističke jedinice, uhapsili su 30 osoba u akciji u kojoj je, prema rečima načelnika gradskog SUP-a Milana Obradovića otkrivena najveća ilegalna fabrika za proizvodnju sintetičkih droga u Evropi. Vrednost nađene droge i supstanci za njeno pravljenje u fabrici i laboratorijama u Novoj i Staroj Pazovi i Šimanovcima procenjuje se na 10 miliona evra. Kako je u petak na konferenciji za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštio Obradović, istražni sudija je za 18 lica odredio pritvor, a kao glavni organizatori posla označeni su beogradski lekar Milan Zarubica, Filip Zarubica i Ljubiša Lindo zvani Čombe.

Pored dva miliona tableta sintetičke droge pronađeno je i 20 tona određene vrste sirćetne kiseline koja je osnov za pravljenje tableta. Obradović je naglasio da su sve nađene supstance na strogo kontrolisanom režimu, i da odobrenje za uvoz u našu zemlju daje Savezno ministarstvo zdravlja. Prema toj proceduri firma uvoznik mora da podnese papire gde je dalje otišla supstanca i u kom obliku.

Kako je precizirao Obradović, vrlo mali deo sirovina ušao je u zemlju legalnim putem: "Milan Zarubica i Lindo Ljubiša jesu imali svoje firme. Firme Zarubice su u nekoliko navrata kontrolisane od strane policije Beograda, Odeljenja za privredu, u onom domenu o čemu sada govorimo. U tim kontrolama nije otkriveno ništa što bi posebno ukazivalo na ilegalno poslovanje, a nije jer je 90% prošvercovano, ako i zbog toga što legalna firma imala svoje poslovanje, a laboratorija se nalazila izvan grada".

Proizvedene tablete uglavnom su završavale na Bliskom i Dalekom istoku, a vrednost do poslova procenjena je na 50 milona dolara. Na pitanje da li su podnete krivične prijave protiv odgovornih zbog pronađenje droge i oružja u surčinskom tržnom centru Kotobanja, Milan Obradović je odgovorio: "Krivično prijave u pravno-formalnom smislu nisu podnete s obzirom na to da se sve ono što je pronađeno nekako mora vezati za nekog poimenično, što je u fazi rada".

Ministar policije Dušan Mihajlović saopštio je novinarima da u slučaju Ljubiše Buhe nema novih informacija i da će javnost blagovremeno biti upoznata na vreme sa rezultatima istrage. Odgovarajući na pitanje da li je policija sposobna da uhapsi Milorada Lukovića - Legiju ukoliko se pokaže da su Buhine optužbe da je on izvršilac mnogih ubistava i otmica u Srbiji tačne, jer ga navodno čuva stotinu naoružanih ljudi, ministar Mihajlović je odgovorio: "Ja ne znam kako vam pada na pamet takvo pitanje, jer g. Legija se, koliko ja znam, odazvao na svaki sudski poziv i ne verujem da to neće biti slučaj i ubuduće. Zašto bi razgovarali o hapšenju nekoga ko se ponaša kao svaki odgovorni građanin i odaziva se na svaki sudski poziv. Nama su problem ljudi koje sud potražuje, a oni neće da ispune svoju građansku obavezu i da se jave sudu, pa su praktično odmetnici koje tražimo. G. Luković nije na tom spisku lica sa kojim ovo ministarstvo ima takvih problema."Mihajlović je na konferenciji za novinare rekao i da nema novih detalja u slučaju Željko Maksimović - Maka, koji je označen kao glavni osumnjičeni za pripremu atentata na političare iz sadašnje vlasti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.