Otkriven spomenik mira na Petrovaradinskoj tvrđavi

Izvor: RTS, 28.Jun.2019, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven spomenik mira na Petrovaradinskoj tvrđavi

Povodom obeležavanja 100 godina od potpisavanja Versajskog mirovnog sporazuma i završetka svetskog rata, na Petrovaradinskoj tvrđavi otkriven je spomenik mira pod imenom "One day". Autor instalacije je multimedijalna umetnica i mirovna aktivistkinja Joko Ono.
Na svečanoj manifestaciji u Novom Sadu otkriven je spomenik koji predstavlja šajku, vojni ratni brod na kojem su Srbi branili granice Austrougarske.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Predstavlja simbol mira, jer se nalazi na Petrovaradinskoj tvrđavi, koja nikada u svojoj istoriji nije osvojena pa se i ona sama smatra simbolom mira.
Otkrivanju spomenika je prisustvovala premijerka Ana Brnabić, koja je ocenila da je Novi Sad tokom godina pokazao da je jedan od najboljih predstavnika Srbije, koji povezuje zemlju sa svetom.
"Novi Sad nas predstavlja onako kako i ja vidim Srbiju", istakla je premijerka i dodala da je svaki put kada dođe kod u Novi Sad, on sve lepši i lepši.
Spomenik je postavljen u saradnji sa Fondacijom "Egzit", kojem je premijerka zahvalila na svemu što je uradio u poslednjih devetnaest godina i što promoviše mir, koji je danas Srbiji najpotrebniji.
Gradonačelnik Miloš Vučević je istakao da je Novi Sad dobio podršku i republičke i pokrajinske vlade, kao i nevladinih organizacija. "Tvrđavu brendiramo u novom ruhu", poručio je Vučević.
Osnivač festivala "Egzit" Dušan Kovačević rekao je da otvaranjem umetničke instalacije čuvene Joko Ono i projektom "Prvi svetski mir", Petrovaradinska tvrđava postaje globalni simbol i tvrđava mira.
Festival "Egzit" počinje u četvrtak, a Kovačević ističe da je ove godine najveće interesovanje u istoriji festivala.
Očekuje 30 odsto više stranih gostiju i napominje da će time doprinos festivala turizmu biti još veći.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Novom Sadu otvorena konceptualna instalacija Joko Ono

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jun.2019

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je svečano otvorila konceptualnu instalaciju "One day..", multimedijalne umjetnice i mirovne aktivistkinje Joko Ono, na Petrovaradinskoj tvrđavi, na stogodišnjicu potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma i zvaničnog završetka Prvog svjetskog rata i tom prilikom...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.