Izvor: B92, 08.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otava: Pomoć žednima sveta

Otava -- Srbija je i ove godine učestvovala u tradicionalnoj dobrotvornoj manifestaciji "Kuhinje nacija", održanoj u prestonici Kanade.

Ambasada Srbije u Otavi priredila je prezentaciju srpskog kulinarstva, a služena su i pića proizvedena u Srbiji. Prema rečima otpravnice poslova Slobodanke Danke Kojadinović, veliko interesovanje publike i medija izazvalo je i učešće pet mladih devojaka srpskog porekla iz Otave, među kojima je bila i zvanična lepotica Kanade 2004. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tijana Arnautović.

Na manifestaciji "Kuhinje nacija" učestvovalo je 40 ambasada koje su predstavile asortiman kulinarskih specijaliteta svojih zemalja.

Prošle godine na sličnoj priredbi prikupljeno je više od 130.000 kanadskih dolara i obezbeđena je čista voda i sanitarna higijena za više od 5.000 osoba.

I ove godine prihod će biti upotrebljen za slične projekate koje u nerazvijenim zemljama sprovodi nevladina organizacija "Voterkan".

Tokom dve decenije postojanja ta organizacija pomogla je više od milion ljudi u 32 zemlje.

Prema podacima "Voterkana", svake godine 2,2 miliona ljudi, mahom dece mlađe od pet godina, umire zbog bolesti izazvanih nedostatkom čiste vode za piće i sanitarnih instalacija.

Više od milijardu ljudi, petina svetske populacije, nema čistu pijaću vodu, a gotovo 2,4 milijarde, oko 40 odsto, ne koristi odgovarajuće sanitarne čvorove.

Cilj međunarodne zajednice je da do 2015. godine broj onih koji pate zbog nedostatka vode i sanitarnih uslova smanji za polovinu.

Generalna skupština UN je 1993. godine proglasila 22. mart za Svetski dan vode.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.