Otava: Pomoć žednima sveta

Srbija je i ove godine učestvovala u tradicionalnoj dobrotvornoj manifestaciji "Kuhinje nacija", održanoj u prestonici Kanade.

Izvor: B92

Utorak, 08.05.2007.

08:38

Default images

Ambasada Srbije u Otavi priredila je prezentaciju srpskog kulinarstva, a služena su i pića proizvedena u Srbiji. Prema rečima otpravnice poslova Slobodanke Danke Kojadinović, veliko interesovanje publike i medija izazvalo je i učešće pet mladih devojaka srpskog porekla iz Otave, među kojima je bila i zvanična lepotica Kanade 2004. godine Tijana Arnautović.

Na manifestaciji "Kuhinje nacija" učestvovalo je 40 ambasada koje su predstavile asortiman kulinarskih specijaliteta svojih zemalja.

Prošle godine na sličnoj priredbi prikupljeno je više od 130.000 kanadskih dolara i obezbeđena je čista voda i sanitarna higijena za više od 5.000 osoba.

I ove godine prihod će biti upotrebljen za slične projekate koje u nerazvijenim zemljama sprovodi nevladina organizacija "Voterkan".

Tokom dve decenije postojanja ta organizacija pomogla je više od milion ljudi u 32 zemlje.

Prema podacima "Voterkana", svake godine 2,2 miliona ljudi, mahom dece mlađe od pet godina, umire zbog bolesti izazvanih nedostatkom čiste vode za piće i sanitarnih instalacija.

Više od milijardu ljudi, petina svetske populacije, nema čistu pijaću vodu, a gotovo 2,4 milijarde, oko 40 odsto, ne koristi odgovarajuće sanitarne čvorove.

Cilj međunarodne zajednice je da do 2015. godine broj onih koji pate zbog nedostatka vode i sanitarnih uslova smanji za polovinu.

Generalna skupština UN je 1993. godine proglasila 22. mart za Svetski dan vode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: