Osiguranje za turističke agencije, veći rizik–viša cena

Izvor: RTS, 23.Jan.2019, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osiguranje za turističke agencije, veći rizik–viša cena

Ovih dana turističke agencije su obaveštene da će ove godine morati da plate višestruko skuplje osiguranje nego ranijih godina. I to od tri i po hiljade evra pa do 10 hiljada u zavisnosti od veličine agencije. Dok jedni negoduju, drugi kažu – to će povećati sigurnost poslovanja.
Drastičnog povećanja cena polise ne bi bilo da nisu prošle godine mnoge agencije bankrotirale i to usred letnje sezone, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što je donelo veliki trošak osiguravačima.

Zbog toga su agencije stavljene na svojevrsnu crnu listu, pa je od 18 osiguravajućih kuća u Srbiji, samo pet odlučilo da s njima sarađuje. Kažu, tako funkcioniše tržište. Veći rizik – veća cena. To je posebno pogodilo male agencije iz unutrašnjosti.
"Oni i da žele da prošire svoje poslovanje, one to ne mogu. Ne mogu da imaju sedam-osam hiljada putnika ako mesto u kojem posluju ima pet hiljada stanovnika", kaže  Gordana Prodić iz Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije.
Ni članice Jute nisu srećne što su polise poskupele, ali razumeju osiguravače koji su se prošle godine pošteno opekli zbog nesavesnog poslovanja nekih agencija.
"Zakon predviđa tri mogućnosti. Jedna je bankarska garancija na 300 hiljada evra, druga keš depozit na 300 hiljada evra i teća polisa na taj iznos. Logično je da je najjednostavnije i najjeftinije da se uzima polisa i mi potpuno razumemo da neki mali organizatori imaju problem da to plate, ali ćemo se potruditi da nađemo najbolje rešenje", ističe direktor Jute Aleksandar Seničić.
Male agencije ne prihvataju ni predog da se odreknu organizacije putovanja i da za procenat prodaju aranžmane velikih. Kažu to je za one koji se tim poslom pošteno bave decenijama –degradirajuće.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.