Izvor: TvojPortal.com, 12.Sep.2012, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organizatori Prajda za Deklaraciju protiv homofobije

Tvoj portal  Organizatori "Beograd prajd 2012" zatrazili su danas da Skupština usvoji deklaraciju protiv homofobije i dopunu Krivičnog zakonika Srbije kojom bi se predvidelo krivično delo zločina iz mržnje u skladu sa evropskim standardima.
Zatraženo je procesuiranje u najkraćem roku onih zbog čijih je pretnji zabranjen "Beograd Prajd 2011", kao i da u okviru policijske uprave u svakom od 24 grada postoji kontakt osoba za LGBT zajednicu koja će biti obučena za rad na problemima >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << sa kojima se ta zajednica susreće.


"Zbog sistematske diskriminacije nad pripadnicima LGBT zajednice u Srbiji toj manjinskoj grupi preti se fizičkom eliminacijom jer javno ispoljava svoje postojanje i identitet", navodi se u saopštenju, uz zahtev za usvajanjem Nacionalne strategije protiv nasilja i Plana akcije u toj oblasti.
Takđe se ističe da bi usvajanje te deklaracije pokazalo da u Srbiji postoji istinska volja za unapređenje položaja LGBT zajednice.
U saopštenju se podseća da je Savet za nacionalnu bezbednost Srbije "zbog priprema velikih nereda od strane ekstremista" odlučio da zabrani sve javne skupove 2. i 3. oktobra 2011. iako je, kako je navedeno, cilj zabrane bio "Beograd Prajd".
Detalji pripremanja nereda su javno saopšteni, ali niko nije priveden, niti je pokrenut sudski postupak, pa se očekuje primena zakona prema onima koji su pripremali masovne nerede, da policija i tužilaštvo počnu postupke i obelodane ko su te osobe i grupe, dodaje se u saopštenju.
Prema navodima organizatora "Beograd prajda", osim u Beogradu i Novom Sadu gde ima pomaka u saradnji policije i LGBT zajednice, u drugim gradovima Srbije postoji nerazumevanje ili otvoreno neprijateljstvo prema pripadnicima LGBT zajednice.
U saopštenju je ukazano na potrebu saradnje državnih organa i njihove otvorenosti za obuke koje se tiču ljudskih prava LGBT zajednice.
Izvor:dnevnik.rs

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.