Optužbe u Nacionalnom savetu Slovaka – da li je bilo nenamenskih troškova

Izvor: RTS, 14.Maj.2017, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužbe u Nacionalnom savetu Slovaka – da li je bilo nenamenskih troškova

Predsednicu Nacionalnog saveta Slovaka Anu Tomanovu Makanovu optužio je član Saveta Pavel Surovi da je nenamenski trošila novac iz budžeta Srbije na zlatne poklone i reprezentaciju. U Kancelariji za ljudska i manjinska prava kažu da izveštaji ovlašćenih revizora pokazuju da nije bilo nezakonitog trošenja. Ipak, poručuju da nemaju ovlašćenja da u vanrednoj kontroli provere ove, ali i optužbe na račun drugih saveta. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Član Nacionalnog saveta Slovaka Pavel Surovi predsednicu Saveta Anu Tomanovu Makanovu optužuje da je za 407.000 dinara nenamenski kupila poklone od zlata saradnicima iz pokrajinske administracije i javnih ustanova. Sporan je, kaže, i četvorogodišnji trošak od 100.000 evra na reprezentaciju.

"Trošila je na markiranu garderobu, šminku, kozmetiku, parfeme, majice, tunike, čak i naočare za Sunce. Ovo je samo vrh ledenog brega kako su se trošio novac koji je trebalo da bude namenjen za kultutru, obrazovanje", ističe Surovi.
Političke spletke – tako ove tvrdnje vidi predsednica saveta. Odgovara – da kupi poklone i priznanja zaslužnima za popravljanje položaja Slovaka imala je pravo. Novac namenjen kulturi i obrazovanju, tvrdi, nije potrošen za reprezentaciju.
"Približavaju se izbori i za nacionalne savete, tako da, ajde da kompromitujemo Anu Tomanovu Makanovu. Nemam nikakvog razloga da podnosim ostavku, radila sam u skladu sa zakonom, usvojenim finansijskim planovima, programima rada", navodi Tomanova Makanova.
Kancelariji za ljudska i manjinska prava niko nije uputio zvaničnu pritužbu. Ipak, reagujući na medijske navode, proverili su izveštaj revizora za 2011. godinu.
"U izveštaju revizora jasno piše da su sva sredstva trošena u skladu sa zakonom i u skladu sa procedurama", kaže Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.
Neretko se čuje i da se na plate u nacionalnim savetima previše troši, da su one previsoke, da se zapošljavaju članovi porodica i rođaci funkcionera. U Kancelariji za ljudska i manjinska prava kažu da, zbog njihovog specifičnog pravnog statusa, nemaju ovlašćenja da odu u vanrednu kontrolu.
"Oni se u formalno-pravnom smislu tretiraju kao nevladine organizacije u smislu prijema sredstava iz republičkog budžeta. I u tom smislu za njih su ovlašćeni nezavisni revizori. Dakle, njih ne kontroliše budžetska inspekcija", objašnjava Paunovićeva.
Zbog toga je, kažu u Transparentnosti Srbija, vreme da se preispita njihov pravni status.
"Ne postoje neki preventivni kontrolni mehanizmi koje država može da primeni i da proveri ne samo da li je novac potrošen u skladu sa nekim računovodstvenim pravilima, već i da li je postignuta ona svrha zbog koje se taj novac na kraju krajeva uzme", naglašava Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.
Ove godine, država je za rad nacionalnih saveta izdvojila 245 miliona dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.