Opravdana izgradnja nove luke kod Šapca

Izvor: Politika, 24.Okt.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opravdana izgradnja nove luke kod Šapca

U punom zamahu godišnji promet kroz ovaj deo Srbije iznosiće preko 1.500.000 tona robe

Šabac – Izgradnja međunarodne luke na Savi kod Šapca u potpunosti je ekonomski isplativa, pogotovo što bi ova značajna infrastrukturna investicija prestavljala dalji korak u razvoju regionalnog robno-transportnog centra, koji bi pokrivao Mačvanski i delove Sremskog i Kolubarskog okruga, ali i područje Semberije u BiH. Kada bude u punom zamahu, promet kroz ovaj deo Srbije iznosiće >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << preko 1.500.000 tona robe, a od toga bi samo luka Šabac obavljala transport oko 700.000 tona!

Ovo je pokazala Prethodna studija opravdanosti koju je finansirala američka organizacije USAID. U izgradnju međunarodne luke u Šapcu, u zavisnosti od izabranog modela, potrebno je uložiti od osam do 16 miliona evra. Generalnim planom grada, na obali Save, opredeljena je lokacija koja ispunjava urbanističke i tehničke uslove, i na ovom mestu lokalna samouprava već je finansirala izgradnju akvatorija za brodove.– To je lokacija robno-transportnog centra sa pratećim sadržajima, poput skladišta neophodnih za obavljanje lučkih delatnosti i parking prostora. Nalazi se u istočnoj industrijskoj zoni i raspolaže sa dovoljnom površinom od 50 hektara za razvoj svih delatnosti. Veoma je dobro povezana sa drumskim i železničkim saobraćajnicama, u blizini je Beograda i Novog Sada, a od Koridora 10 udaljena je 24 kilometra – kaže Dragana Milenković, rukovodilac projekta (studije) koji su zajednički uradili beogradsko preduzeće „Ehting“ i austrijska „Tina Vijena“.

Ekspertski tim ove dve referentne kuće za urbanu strategiju, tehnologiju i projektovanje analizirao je ukupan robno-transportni promet na rečnom saobraćaju na području grada Šapca, koji je pred početak ekonomske krize iznosio 30.000 tona. Procenama, koje su rađene prema statističkim podacima, treba dodati da samo kroz fabriku „Ju Es Stil“ sada prođe 200.000 tona lima (godišnje). Značajan razvojni zamah, takođe, najavljuju i drugi veliki privredni i izvozno orijentisani kolektivi poput „Zorka Keramike“ i „Viktorija grupe“.

Prema umerenom scenariju ekonomskog razvoja u regionu, već 2017. godine može se očekivati 700.000 tona robe, kojom bi se rukovalo u novoj međunarodnoj luci u Šapcu, što ne uključuje pesak i šljunak, a 2027. godine preko 1,5 miliona tona!

Gradonačelnik Miloš Milošević kaže da se lokalna samouprava u Šapcu suočava sa tipičnim problemima za čitavu Srbiju, a to su veliki broj nezaposlenih, niske zarade i nedovoljni prihodi u lokalnom budžetu. Zbog toga je odlučeno da svi prirodni resursi budu stavljeni u funkciju osnaženja privredne aktivnosti. Zajedno sa državom, u komunalno opremanje 600 hektara severozapadne radne zone, uloženo je preko 10 miliona evra.– Republika je napravila i značajan korak otvaranjem nove carinarnice, a sledeće godine očekujemo početak gradnje autoputa Ruma–Šabac. Da bi se dalje ekonomski razvijali, moramo iskoristiti sve prednosti koje nam je priroda podarila, a jedan od tih resursa jeste reka Sava. Naš sledeći potez biće izrada Generalnog projekta, pa Idejnog i potom Glavnog projekta međunarodne luke. Nadamo se da za ovu namenu nećemo morati da izdvojimo više od 10 posto predračunske vrednosti radova – objašnjava Milošević.

Projekat međunarodne luke na Savi kod Šapcu nedavno je predstavljen predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću, prilikom otvaranja carinarnice u ovom gradu. Premijer je obećao svu neophodnu pomoć republičkih organa u realizaciji ovako značajnog infrastrukturnog objekta ne samo za privredu šabačkog kraja, već i čitave zemlje.

Prema planiranoj dinamici, izgradnja luke trebalo bi da počne 2013. godine i završi se tri-četiri godine kasnije. U istom vremenskom intervalu, kako su najavili predstavnici Savske komisije, trebalo bi da bude očišćeno korito reke Save od Beograda do Siska.

M. Mijušković

objavljeno: 25/10/2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potpuno opravdana izgradnja nove luke kod Šapca

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Okt.2010, 11:07

ŠABAC – Izgradnja međunarodne luke na Savi kod Šapca u potpunosti je ekonomski isplativa, pogotovo što bi ova značajna infrastrukturna investicija prestavljala dalji korak u razvoju regionalnog robno-transportnog centra, koji bi pokrivao Mačvanski i delove Sremskog i Kolubarskog okruga, ali i...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.