Izvor: B92, 12.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omčikus: uzrok požara u Hilandaru - pukotine u dimnjaku

Beograd -- Uzrok požara u manastiru Hilandar je sasvim sigurno napukli dimnjak na jugozapadnoj strani Igumenarije, rekao je direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Marko Omčikus na konferenciji za novinare. "Činjenica je da ovaj deo manastira lagano tone, jer leži na materijalu koji je sklon ispiranju, što je izazvalo brojne vidljive pukotine u zidovima i lucima ovog konaka, a pošto je posle požara otpao malter sa zidova, vidljive su pukotine i u dimnjaku. Vatra je kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ove pukotine zahvatila drvene grede i izazvala požar", objasnio je arhitekta Mirko Kovačević iz Odbora za Hilandar.

"O obimu katastrofe neću da govorim, jer se sve može videti na snimcima koje ovih dana prikazuju sve televizije. Najhitnije ćemo morati da preduzmemo mere na osiguranju zidova koji sad stoje bez unutrašnje konstrukcije i veoma lako mogu da se uruše", rekao je Kovačević. "U obnovi unutrašnjeg dela manastira pomoći će nam veoma bogata dokumentacija o svim delovima objekta do detalja, skica, nekoliko hiljada fotogarfija, na kojoj ja inače radim više od 30 godina" dodao je Kovačević.

Bojan Miljković iz Vizantološkog instituta koji se sinoć vratio iz Hilandara, rekao je na konferenciji da je od 42 ikone i četiri ikonostasa koliko ih je pre požara čuvano u četiri paraklisa i manastirskoj upravi sačuvano 14 ikona i jedne carske dveri sa ikonostasa.
Prema rečima pomoćnika ministra kulture Jovana Despotovića "na rekonstrukciji manastira radi Ministarstvo kulture zajedno sa Ministarstvom vera koje ima zadatak da pomogne monasima čiji je specifičan način života veoma ugrožen".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.