Ombudsman traži da se udalji komunalni policijac koji je tukao putnika i tako prekoračio ovlašćenja

Izvor: BKTV News, 04.Okt.2012, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman traži da se udalji komunalni policijac koji je tukao putnika i tako prekoračio ovlašćenja

Zaštitnik građana uputio je preporuku Komunalnoj policiji Gradske uprave grada Beograda da komunalnog policajca koji je u vozilu javnog prevoza nezakonito i nepravilno postupio prema građaninu zatečenom bez vozne karte bez odlaganja udalji sa radnog mesta do donošenja konačne odluke o njegovoj odgovornosti.

Dražen Cimbaljević – pretučeni putnik
Kako je navedeno na sajtu ombudsmana, Zaštitnik je utvrdio da je komunalni policajac 18. septembra u vozilu javnog prevoza >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << na liniji 95, nezakonito i nepravilno postupio prema građaninu zatečenom bez vozne karte koji je odbio da po njegovom nalogu napusti vozilo, jer je prema njemu primenio sredstvo prinude i to fizičku snagu udarivši ga nekoliko puta pesnicom u stomak.
Imajući u vidu da je komunalni policajac u konkretnom slučaju primenio akte nasilja i mučenja prema građaninu na javnom mestu – javnom gradskom prevozu, Zaštitnik građana je u preporuci upućenoj Komunalnoj policiji, zauzeo stav da komunalni policajac bez odlaganja bude udaljen sa radnog mesta do donošenja konačne odluke o njegovoj odgovornosti, jer bi njegovo ostajanje na poslu moglo da uznemiri javnost i da naruši ugled organa uprave u kome radi.
U preporuci je navedeno da Komunalna policija Gradske uprave grada Beograda obavesti ombudsmana o postupanju po preporuci u roku od 60 dana od dana njenog dostavljanja.
- Građani su obavezni da postupaju u skladu sa zakonom, a u slučaju njihovog nezakonitog postupanja to ne ovlašćuje službena lica da prema takvom građaninu postupaju nezakonito – navedeno je u preporuci.
Kako je istaknuto, putnik koji ne plaća kartu u gradskom prevozu nema pravo da se istim vozi, ali bez obzira na to što nije imao kartu, nadležni organi su dužni da prema njemu postupaju u skladu za zakonom propisanim ovlašćenjima.
U konkretnom slučaju “komunalni policajac nije bio ovlašćen da primeni fizičku snagu i zada više udaraca pesnicom u stomak putniku u vozili imajući u vidu Zakon o komunalnoj policiji.”
Kako je navedeno, gradjanin je pružio isključivo pasivan otpor tako što nije hteo da po nalogu službenog lica napusti vozilo i držao se čvrsto za šipku autobusa, ali prema službenom licu nije preduzeo napad”.
Izvor: Tanjug
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ombudsman: Udaljiti s posla komunalca koji je udarao putnika

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Okt.2012

Zaštitnik građana Saša Janković preporučio je da komunalni policajac koji je u vozilu javnog prevoza nezakonito postupio prema građaninu bez vozne karte, bez odlaganja bude udaljen sa radnog mesta do donošenja konačne odluke o njegovoj odgovornosti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.