Izvor: RTS, 30.Jul.2022, 16:56

Olujno nevreme u većem delu Srbije – vetar odnosio krovove i čupao drveće i bilborde

Veći deo Srbije u popodnevnim satima zahvatilo je nevreme. U Kragujevcu i okolini oluja praćena pljuskom i grmljavinom. Nevreme i u Leskovcu, Pomoravlju, Banatu i Sremu. U pojedinim delovima Beograda, poput Kaluđerice, Leštana i Vinče, padao je grad veličine kajsije. U drugim krajevima grada kratkotrajna ali obilna kiša i olujni vetar. Oštećeni krovovi, automobili, prijavljeni kraći prekidi u napajanju električnom energijom.
Nevreme sa obilnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vetrom i kišom pogodilo je u popodnevnim satima Šumadiju, deo Beograda, Banat i Srem, kao i jug Srbije.

Jak grad padao je u Čačku, Kragujevcu i okolni. Grad je padao na teritoriji Velikog Gradišta i u delovima Srema, oko Alibunara
Za manje od sat vremena, tokom popodneva, u Kragujevcu je pao 51 litar kiše po metru kvadratnom. Mestimično je bilo i sitnog grada.

Pojedina naselja nakratko su ostala bez struje kao i semafori, pa se saobraćaj otežano odvijao.
Šteta na automobilima i krovovima u Kragujevcu i LeskovcuU nekim delovima Kragujevca vetar je lomio i čupao stabla, a ima i oštećenih automobila. Snažan vetar odneo je limeni krov sa stambene zgrade.
U najnižim krajevima grada kišna kanalizacija nije mogla da prihvati veliku količinu vode koja se izlila i po okolnim ulicama. Vatrogasno-spasilačka brigada ugasila je dva manja požara, a ekipe Vodovoda crpe vodu iz podrumskih prostorija ustanova i porodičnih kuća.
Kako je za RTS potvrdio načelnik sektora MUP-a za vanredne situacije Zoran Kočović, na terenu su sve komunalne službe koje rade na otklanjanju kvarova.
Za sada nema prijavljene veće materijalne štete od nevremena.

Sa radarskog centra Bešnjaja, ispaljene su 123 protivgradne rakete.
Stanovnici Mrčajevaca kažu da je grad nakon grmljavine i obilne kiše padao nekoliko minuta, dok je u Svilajncu, kako mediji javljaju, padao oko 10 minuta.
U 17 sati i 10 minuta Leskovac je zahvatilo nevreme koje je trajalo desetak minuta praćeno jakim vetrom, pljuskom, grmljavinom i gradom veličine graška.
Jak vetar u centru grada čupao je drveće. Oštećeno je desetak automobila. Vetar je obarao i bilborde.
Kako saznajemo, došlo je i do udara groma na niskonaponskoj mreži, na tri mesta.
Došlo je do varničenja i manjih požara koji su ugašeni.
Grad veličine kajsije u delovima Beograda Naoblačenje koje je prvo zahvatilo severne krajeve Srbije stiglo je i na šire područje Beograda, a pojedine delove prestonice pogodilo je snažno nevreme.

Grad veličine kajsije padao je desetak minuta bez prestanka u naseljima Leštane, Kaluđerica i Vinča.
Iako su vremenske nepogode kratko trajale, Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da Beograđane u nastavku dana čekaju nove.
U Beogradu je oko 18 časova ponovo počela jaka kiša, sa grmljavinom i jakim vetrom.
Usled jakog pljuska, voda je ušla u deo Univerzitetske dečje klinike "Tiršova", ali brzom reakcijom tehničke službe - problem je saniran. Pacijenti nisu bili ugroženi, a sva odeljenja vraćena su u punu funkciju.
Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na nestabilno vreme u Srbiji. 
Prema podacima sa sajta RHMZ-a, u 18.10 najintenzivniji pljuskovi bili su na području Šumadije, Pomoravlja i Braničevskog okruga.
I Auto-moto savez Srbije apelovao je na vozače da voze pažljivo, imajući u vidu da jači pljuskovi praćeni vetrom otežavaju kretanje vozila i mogu izazvati zastoj u saobraćaju i udese.
Savet je da vozači drže odstojanje i da na prvom stajalištu parkiraju svoja vozila dok se ne stvore uslovi za sigurniju vožnju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FOTO, VIDEO Nevreme pogodilo Srbiju: Vetar obarao drveće, padao grad, ulice poplavljene

Izvor: Radio 021, 30.Jul.2022

Najavljeno nevreme sa kišom i gradom pogodilo je popodne Pomoravlje, Šumadiju, Banat i Srem.

Nastavak na Radio 021...

U Kragujevcu za sat vremena palo 50 litara kiše po kvadratnom metru, vetar obarao stabla

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jul.2022

Jako olujno nevreme praćeno grmljavinom i jakim vetrom zahvatilo je tokom popodneva područje Kragujevca i okoline te je za samo sat vremena palo 50 litara kiše po kvadratnom metru.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.