Oliver Dulić daje dozvolu za skladište otpada u Valjevu

Izvor: Press, 21.Jul.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oliver Dulić daje dozvolu za skladište otpada u Valjevu

Slovenačkoj firmi „Kemis" biće odobreno skladištenje opasnog otpada u Valjevu, potvrdio je juče tokom posete tom gradu ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić. On je rekao da je zahtev „Kemisa" za skladištenje opasnih materija koje sadrže živu, olovo i citostatike još uvek u proceduri, ali je naglasio da Ministarstvo podržava tu ideju.- Trenutno se radi procena uticaja na životnu sredinu i taj posao je u nadležnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << lokalne samouprave. Kada oni završe svoj deo posla, onda ćemo mi odraditi ono što je do nas. Zadatak lokalne samouprave je da građane Valjeva informiše da, suštinski, ta postrojenja nisu opasna i ne predstavljaju rizik po okruženje. Mi podržavamo svakoga ko hoće da radi deo posla koji podrazumeva privremeno skladištenje opasnog otpada. Trajno skladištenje opasnog otpada biće u nekoj drugoj opštini u Srbiji i tamo će se otpad uništavati fizičko-hemijskim tretmanom - rekao je ministar Dulić, ne precizirajući o kojoj se opštini radi.
U skladištu u Valjevu prikupljali bi se organski i halogeni rastvarači, čvrst otpad koji sadrži opasne supstance, otpadne boje i lakove, komponente i fluorescentne cevi koje sadrže živu, antifriz i olovne baterije, citotoksični i citostatični lekovi, ulje za menjače i zemlja i kamen koji sadrže opasne supstance. Slovenački „Kemis" je tražio da otvori skladište u krugu fabrike „Gorenje", koja se nalazi uz najveće valjevsko naselje Kolubara 2. Ministar Oliver Dulić kaže da ta lokacija više nije u igri, ali nije naveo gde bi moglo da „nikne" skladište opasnog otpada.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.