Održan parastos žrtvama racije u Bačkoj

Izvor: RTS, 04.Jan.2018, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan parastos žrtvama racije u Bačkoj

U Hramu prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja u Žablju održan je parastos žrtvama racije u Bačkoj, koja je počela na današnji dan pre 76 godina. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović poručio je da više nikada ne sme da se desi takav zločin, ali ni osveta.
Parastos je služio episkop bački Irinej sa sveštenicima iz bačke episkopije, a bogosluženju je prisustvovao predsednik Pokrajinske vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Igor Mirović, kao i veliki broj pokrajinskih i lokalnih funkcionera.

Centralni pomen u znak sećanja na nevino stradale Srbe, Jevreje i Rome u zloglasnoj raciji u Južnoj Bačkoj 1942. godine održan je u Žablju.
Mirović i predsednik Skupštine Opštine Radovan Čolić položili su vence ispred spomen ploče ubijenom svešteniku Georgiju Živanovu.
Predsednik Mirović je istakao da mržnja više nikada ne sme da ovlada ljudskim dušama, te da nevina krv nikada ne sme da uprlja bilo čije ruke.
"Da se to ne bi dogodilo, potrebno je suočavanje sa istinom, ma koliko ona gorka bila.
Ta istina je takva da svaka nevina žrtva zaslužuje pomen i poštovanje jer nijedan zločin ne sme da ima opravdanja", istakao je Mirović.
On je ocenio da osveta nipošto ne treba da prati zločin, pošto ona u ljudima ostavlja zametak novih zločina koji pokreću često još veće krugove stradanja od onih koji su mu prethodili.

Mirović je istakao da racija predstavlja jeziv momenat istorije, u kome je za nepune tri nedelje na najsvirepiji način ugašeno oko četiri hiljade života, naglasivši da je u Žablju bila smeštena glavna komanda te krvave vojno - policijske operacije.
U Žablju je stradalo preko preko 700 dece, žena, staraca koji su izgubili živote samo zato što su bili druge vere ili nacije. Ljudi su ubijani u domovima ili su odvođeni na Tisu kako bi tamo okončali svoje živote.
Zločin bez presedana zavio je mnoga mesta Sajkaske oblasti u crno, da bi vrhunac dostigao u Novom Sadu, gde je ubijeno više od 1200 ljudi, kazao je Mirović istakavši da će u svim mestima gde je racija odnela žrtve, biće održan pomen i odata počast, sa istim porukama koje su danas poslate iz Žablja.
Govoreći o važnosti praštanja i suživotu Mađara i Srba u Bačkoj, Mirović je naglasio da je važno uvek i na svakom mestu zajedno se suprostavljati makar i najmanjim naznakama nacionalne ili bilo kakve druge mržnje i odlučno i dosledno se boriti protiv svega što ponovo može da suprostavlja i deli dva naroda.
Pastor: Mržnja nije odgovor na počinjeno zlo 
Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor položio je venac u znak pošte ubijenima u fašističkoj raciji u Čurugu pre 76. godina, poručivši da odgovorna politika zna da mržnja nije odgovor na počinjeno zlo i nanesenu nepravdu.
Pastor je u Čurugu akcenat stavio na "reč", jer kako kaže, ona stoji uvek na početku i na kraju.
Kao što nema rata koji nije počeo rečima, preglasnim i histeričnim, da sakriju buduće strahote, tako nema ni pomirenja bez glasno izgovorenih reči kajanja i žaljenja. Nema pomirenja bez odgovora na pitanje u ime kog cilja je čovek u ratu spreman da ubije ili pogine, šta je zločin a šta kazna u tom vremenu kada "zakoni ćute", rekao je predsednik Pokrajinske skupštine.

Pastor je ocenio da je nastavak istorijskog pomirenja veoma važan za odnose Srbije i Mađarske, iako prošlost uznemiruje, stvara nelagodu i ne ostavlja na miru ni žrtve, ni počinioce.
"Zato, pre godinu dana, kao nastavak procesa istorijskog pomirenja koji su predsednici Srbije i Mađarske započeli u junu 2013. godine na ovom istom mestu, pozvao sam da ustanovimo neku vrstu sećanja, ne samo na žrtve, već i priznanja za sve ljude koji su rizikovajući svoje živote pokušali da spasu svoje komšije, koji su bili pravednici među ljudima, kako 1942. tako i 1944. i 1945. godine", poručio je Pastor.
Racija u južnom delu Bačke 1942. godine odnela je na hiljade života.
Kao obrazloženje za taj genocid, snage mađarskog okupatora Mikloša Hortija iskoristile su tzv. ustanak partizana Šajkaškog odreda u Žabaljskom ritu, kod koga je pronađeno svega 17 pušaka.
Svi pripadnici tog odreda su likvidirani 4. januara kada su i krenuli zločini duž čitave Južne Bačke, a racija je trajala sve do 29. januara.
Civili i nedužni Srbi, Romi, Jevreji i svi protivnici Hortijeve strahovlade zatvarani su, mučeni i pogubljeni u Čurugu, Gospođincima, Šajkašu, Đurđevu, Mošorinu, Titelu, Loku, Gardinovcima, Vilovu, Žablju, kao i u Bečeju, Srbobranu, Temerinu i Novom Sadu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pomen žrtvama racije u Bačkoj

Izvor: Mondo, 04.Jan.2018

U Hramu prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja u Žablju održan je parastos nevinim žrtvama racije u Bačkoj, koja je počela na današnji dan pre 76 godina...Foto: Youtube/PrintScreen..Parastos je služio episkop bački Irinej sa sveštenicima iz bačke episkopije, a bogosluženju je prisustvuvao predsednik...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.