Izvor: B92, 15.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o slučaju Varvarin 10. decembra

Beograd -- Zemaljski sud u Bonu će odluku povodom tužbe protiv nemačke države koju je podnela grupa građana Varvarina, tražeći naknadu za štetu pretrpljenu u intervenciji NATO, 1999. godine, doneti najverovatnije 10. decembra. Kako je dopisniku Bete saopštio predstavnik Suda, ovakva odluka doneta je nakon rasprave u sredu uoči koje su tužitelji odustali od dela tužbe. Tužitelji su 17 ranjenih osoba kao i članovi porodica desetoro poginulih u napadu na Varvarin, 30. maja 1999. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Oni su prvobitno tražili od nemačke države odštetu od 3, 5 miliona evra, ali je sa povlačenjem dela optužnie zahtev za odštetu smanjen na jedan milion evra.

Građani Varvarina smatraju da napad NATO avijacije na njihovo mesto predstavlja kršnje međunarodnog prava i propisa o ztštiti civilnog stanovništva, utvrđenih Ženevskom konvencijom iz 1977. Pri tome tužitelji ocenju da je nebitno da li su nemački avioni učestvovali u napadu na Varvarin, već odlučujućim smatraju to što su Bundestag i nemačka vlada doneli odluku o učešću u napadima na Jugoslaviju, te što su mogli, a nisu sprečili da se bombarduju civilni ciljevi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.