Sreda, 15.10.2003.

18:18

Odluka o slučaju Varvarin 10. decembra

Izvor: Beta

Default images
Zemaljski sud u Bonu će odluku povodom tužbe protiv nemačke države koju je podnela grupa građana Varvarina, tražeći naknadu za štetu pretrpljenu u intervenciji NATO, 1999. godine, doneti najverovatnije 10. decembra. Kako je dopisniku Bete saopštio predstavnik Suda, ovakva odluka doneta je nakon rasprave u sredu uoči koje su tužitelji odustali od dela tužbe. Tužitelji su 17 ranjenih osoba kao i članovi porodica desetoro poginulih u napadu na Varvarin, 30. maja 1999. Oni su prvobitno tražili od nemačke države odštetu od 3, 5 miliona evra, ali je sa povlačenjem dela optužnie zahtev za odštetu smanjen na jedan milion evra.

Građani Varvarina smatraju da napad NATO avijacije na njihovo mesto predstavlja kršnje međunarodnog prava i propisa o ztštiti civilnog stanovništva, utvrđenih Ženevskom konvencijom iz 1977. Pri tome tužitelji ocenju da je nebitno da li su nemački avioni učestvovali u napadu na Varvarin, već odlučujućim smatraju to što su Bundestag i nemačka vlada doneli odluku o učešću u napadima na Jugoslaviju, te što su mogli, a nisu sprečili da se bombarduju civilni ciljevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: