Izvor: B92, 24.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo utvrđivanje reprezentativnosti sindikata zdravstvenih radnika

Beograd -- Ministarstvo zdravlja odložilo je na neodređeno vreme prebrojavanje pristupnica članova Sindikata lekara i farmaceuta, koji se od 2. oktobra nalazi u štrajku. Prebrojavanje je bilo zakazano za petak, kako bi se utvrdila reprezentativnost ovog sindikata, što je bio uslov Vlade za pregovore o štrajkačkim zahtevima. Ministarstvo zdravlja u petak je, međutim, odložilo prebrojavanje članova Sindikata, uz obrazloženje da nije dostavljena sva potrebna dokumentacija. Tonka Periškić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Sindikata lekara i farmaceuta, u izjavi za B92 odbacila je ovo obrazloženje kao neargumentovano, i da će taj sindikat u toku dana odlučiti o narednim potezima. "Navodno, naš sindikat nije dostavio na uvid uverenje o registraciji osnovnih organizacija. Zatim, što predstavnici reprezentativnih i ostalih sindikata su zahtevali da se to utvrđuje na osnovu ukupnog broja zaposlenih, na određeno i neodređeno vreme, i treće, zato što predstavnici reprezentativnih i ostalih sindikata su napustili sastanak na kojem je trebalo da se utvrđuje reprezentativnost, pa je ta komisija smatrala da onda ne mogu da se broje pristupnice", rekla je Tonka Periškić.

Zamenik Ministra zdravlja Dragomir Marisavljević je, međutim, Televiziji B92 rekao da je njegovo ministarstvo spremno za pregovore o uslovima za prekid štrajka, bez obzira na reprezentativnost Sindikata lekara i farmaceuta. "Sigurno je da će se pregovori o promeni koeficijenata nastaviti, jedna korekcija je bila ove godine, ostale korekcije treba uraditi u narednom vremenskom periodu. Kad, kojom dinamikom, to su stvari o kojima treba razgovarati i dati neki okvir šta se do sada od pregovora postiglo sa reprezentativnim sindikatima i koliko oni zadovoljavaju ili ne zadovoljavaju zahteve sindikata lekara i farmaceuta, odnosno koliko je ralno da se oni ispune sad i odmah", rekao je Marisavljević.Dragomir Marisavljević je dodao da pregovori mogu da se kreću samo u okviru fonda zarada koje je utvrdilo ministarstvo finansija, na šta su pristala i dva reprezentativna sindikata. Prema tom dogovoru, plate bi do narednog juna trebalo da budu povećane za oko 12 odsto. Podsetimo, Sindikat lekara i farmaceuta traži da se plate zaposlenih u zdravstvu sa sadašnjeg odnosa 1 prema 2,8 podignu na odnos jedan prema četiri.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.