Izvor: RTS, 07.Jul.2020, 19:40

Odgovor Ministarstva pravde na protestnu notu BiH zbog presude Mujanoviću

Povodom protesne note BiH Srbiji zbog prvostepene presude Višeg suda u Beogradu, kojom je Husein Mujanović osuđen na deset godina zatvora, Ministarstvo pravde ističe da su shodno Ustavu Srbije javna tužilaštva i sudovi samostalni i nezavisni u svom radu i da postupaju u skladu sa zakonima i potvrđenim međunarodnim ugovorima i opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava.
Uzimajući to u obzir, protest koji je uputila Bosna i Hercegovine predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pokušaj politizacije borbe protiv ratnih zločina, koja se u Srbiji nalazi u rukama pravosudnih organa, a ne u rukama dnevne politike.
Ministarstvo pravde ukazuje da stub savremenog pravnog poretka i vladavine prava počiva na tome da nijedno krivično delo koje se ma gde izvrši ne sme da ostane nekažnjeno, a što se posebno odnosi na teške zločine protiv međunarodnog humanitarnog prava.
Iz tog razloga, Srbija je u svom Ustavu i zakonodavstvu prihvatila nezastarevanje za gonjenje krivičnih dela ratnih zločina, kao i univerzalnu nadležnost u pogledu teritorijalne primene krivičnog zakonodavstva Republike Srbije. 
Ističe se da iz toga proističe da se u slučaju procesuiranja ratnih zločina primenjuje krivično zakonodavstvo Srbije bez obzira da li su se isti dogodili na teritoriji Republike ili na nekom drugom mestu.
Na taj način, naglašava Ministarstvo, onemogućeno je izbegavanje krivične odgovornosti lica osumnjičenih za ratne zločine bekstvom u neku drugu državu ili pozivanjem na teritorijalnu primenu zakona.
Uzimajući to u obzir zakoni Republike Srbije su proklamovali univerzalnu nadležnost za procesuiranje ratnih zločina, a naročito zločina koji su se dogodili u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije tokom devedesetih.
U skladu sa navedenim postupili su i specijalizovani državni organi Srbije za suzbijanje ratnih zločina - Tužilaštvo za ratne zločine, i Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu za ratne zločine, u postupku protiv bivšeg komandanta armije Bosne i Hercegovine Huseina Mujanovića.
Pred Višim sudom u Beogradu Husein Marjanović je 6. jula 2020. godine  prvostepeno osuđen na deset godina zatvora za ratni zločin protiv srpskih civila počinjen 1992. godine u logoru Hrasnica kod Sarajeva.
Ministarstvo podseća da je Srbija nedvosmisleno posvećena borbi protiv nekažnjivosti za najsvirepija dela protiv čovečnosti govori i to da u Srbiji postoje posebno specializovani državni organi za procesuiranje ratnih zločina na teritoriji bivše Jugoslavije.
Pravosudni organi  Srbije pokazali su spremnost da jednako procesuiraju sva lica bez obzira na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost. U skladu sa tim, Republika Srbija je usvojila i Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina, donetu u saradnji sa Evropskom unije, naglašava Ministarstvo.
Za Srbiju procesuiranje ratnih zločine nije i ne može biti pitanje dnevne politike, nego pitanje vladavine prava, naglašava se u saopštenju Ministarstva pravde.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.