Odbornici napustili zgradu Skupštine Kraljeva

Izvor: Politika, 09.Jul.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbornici napustili zgradu Skupštine Kraljeva

KRALJEVO – Odbornici iz redova koalicije Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija, Srpska radikalna stranka i Puls Srbije Pokret - za Kraljevo (PULS-PKU) napustili su, u pratnji policije, zgradu Skupštine Grada Kraljevo.

Zgradu su prethodno napustili i odbornici koalicije Za evropsku Srbiju (ZES), Socijalističke partije Srbije (SPS) i Partije ujedinjenih penzionera (PUPS).

Iz zgrade skupštine Grada izašli su Tomislav Ilić koga su odbornici koalicije DSS, NS, SRS, i PULS-PKU >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izabrali za predsednika Skupštine Grada, zamenik gradonačelnika iz iste koalicije Dejan Milović i još desetak funkcionera te koalicije.

Funkcioneri i aktivisti dve suprotstavljene koalicije od ponedeljka i danju i noću su bili u kancelarijama Skupštine Grada, tvrdeći da imaju legitimnu većinu i vlast.

Šef odborničke grupe PULS-PKU Ivan Damnjanović rekao je okupljenima da je „pokradena izborna volja građana, kao i 1996. i 1997. godine”.

Ilić je rekao agenciji Beta da je prethodno bio pozvan u Policijsku upravu Kraljevo i da mu je rečeno da će policija intervenisati i da će odbornici koalicije DSS, NS, SRS i PULS-PKU morati da napuste zgradu Skupštine Grada.

Nakon izlaska iz zgrade nekoliko desetina građana Kraljeva i pristalica te koalicije pošlo u protestnu šetnju skandirajući „Dole diktatura!” i „Ne damo Kraljevo!”.

U Skupštini su se u četvrtak sukobila dva funkcionera suprotstavljenih političkih grupacija - Milomir Šljivić iz Srpskog pokreta obnove (SPO), koga je ta grupacija izabrala za predsednika Skupštine Grada, i Ljubiša Jovašević (PULS-Pokret za Kraljevo) koji je za drugu grupaciju gradonačelnik.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je u četvrtak da je Ljubiša Simović iz Demokratske stranke legalni gradonačelnik Kraljeva i da je situacija u tom gradu, gde dve grupacije tvrde da su vlast, razrešena sa stanovišta zakona.

Situacija u Skupštini Kraljeva je pitanje za policiju i tužilaštvo - ako neko pokušava da nezakonito prisvoji vlast, jer je sa stanovišta zakona razrešena, rekao je Marković agenciji Beta.

On se pozvao na odluke Ustavnog i Upravnog suda.

U Upravnom sudu do sada su rešena četiri predmeta u vezi sa mandatima u Kraljevu: odbačena je tužba DS-a, a pozitivno su rešene tri tužbe - jednu su podneli DS, SPO i G17, a dve odbornici koji su izgubili mandate nakon što su prestali da podržavaju Jovaševićevu opciju. U toku je rešavanje još osam tužbi.

Nakon što je nekoliko odbornika promenilo stranu, pa su im oduzeti mandati, a potom vraćeni, što jedna strana ne priznaje, Skupština umesto 70 ima više od 80 ljudi koji tvrde da su odbornici i da su deo jedne od dve vladajuće većine.

U Kraljevu su u sredu odbornici koalicije ZES, SPS i PUPS na sednici u restoranu Gradske bolnice izabrali Ljubišu Simovića iz DS-a za gradonačelnika. Druga politička grupacija - koalicija DSS, NS, PULS-PK i SRS, ne priznaje izbor Simovića i tvrdi da je Ljubiša Jovašević gradonačelnik.

Beta

objavljeno: 09/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.