Izvor: Blic, 31.Okt.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sutra svi državni organi na rs domenu

Danas ističe rok za državne organe da preregistruju internet sajtove na novi domen Srbije sa nastavkom rs. Njihov domen biće promenjen iz gov.yu u gov.rs, a rok je utvrdila Vlada Srbije na sednici 9. oktobra.



Većina ministarstava ima prezentacije i na novom i na starom domenu, a korisnici koji odu na adresu Vlade Srbije www.srbija.sr.gov.yu automatski su preusmereni na novu adresu www.srbija.gov.rs .

Planirano je da se stari internet domen sa nastavkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << yu ugasi 30. septembra 2009. godine, što znači da će tada svi sajtovi sa nastavkom yu prestati da postoje.

Registar nacionalnog internet domena (RNIDS) najavio je da će zatražiti od Međunarodnog internet registra Ajkana (ICANN) da se rok produži za godinu dana zato što je potrebno dosta vremena da nove adrese uđu u baze podataka internet pretrazivača poput Jahua i Gugla i u mejling liste.

RNIDS upravlja domenima co.rs za preduzeća, in.rs za građane, org.rs za nevladine i neprofitne organizacije, kao i edu.rs za obrazovne institucije i rs za firme i pojedince, a ne upravlja samo domenom za državne institucije gov.rs i akademskom mrežom ac.rs.

Registracija domena sa nastavkom rs počela je 10. marta ove godine, a zahtevi za registraciju yu domena primani su do 29. februara. Do sada je registrovano više od 42.000 domena sa nastavkom rs.

Zahtevi se predaju ovlašćenim registrima čiji spisak se može naći na internet sajtu RNIDS-a www.rnids.rs.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.