Izvor: RTS, 01.Dec.2022, 07:10

Grejemo se na sve što može da gori – i na gume, laminat i lak

Ovog leta je bilo posebno teško nabaviti ogrev, bilo je skup, a i nije ga bilo. Za drvo, ugalj i pelet tražila se veza. Mnogo je onih koji, ni kada je bilo ovog ogreva, nisu mogli da ga priušte. Greju se na sve što može da gori – delove nameštaja, odeću, parket, plastiku.
Kulja dim iz skoro svakog dimnjaka. I dobro je dok je beo, kaže Radovan Jovanović iz obližnjeg solitera. Često je i crn, a tada, kaže, ne otvaraju prozore. Građani kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se loži sve i svašta, čak i sirovine koje se skupljaju za reciklažu, kao što su kablovi.

Mnogi sebi ne mogu da priušte dovoljno uglja i drva, pa se snalaze. Kupuje se stari nameštaj, jeftin, nekvalitetan ugalj i bilo šta što može da gori. Mnogi koriste i stare, neefikasne peći koje nisu predviđene za sve vrste energenata. Ugrožavaju okolinu, ali i svoje zdravlje.
"Nekontrolisanim i nepravilnim sagorevanjem materijala koji nije čisto ni drvo ni ugalj više se doprinosi stvaranju toksičnijih i kancerogenijih supstanci. Većina tih drugih materijala koje ljudi koriste, pretpostavljam zbog loše finansijske situacije, mada nije opravdanje, premazani su lakovima i lepkom, a čak smo mogli da čujemo da neki sagorevaju i gume", kaže profesorka Hemijskog fakulteta Dubravka Relić.
Više od milion individualnih ložišta u SrbijiIndividualna ložišta su najveći zagađivač vazduha u Srbiji posle saobraćaja i velikih energetskih postrojenja. Ima ih više od milion u Srbiji, pokazuju podaci Ministarstva energetike i rudarstva od prošle godine.
Vazduh zagađuju i drva i ugalj, ali ne koliko plastika ili džakovi odeće i obuće koji se na buvljaku kupuju umesto ogreva. Opasan je i laminat, koji, zbog svog sastava, može da zapuši dimnjak. Guma je najštetnija, kažu na Hemijskom fakultetu.
"Takođe, sve što je lakirano i premazano nekim lepkom, jer sve je to ono što je čovek napravio naknadno da bi bilo čvršće od prirodnog materijala i da biste vi to sagoreli do kraja potrebne su veće peći i u kućnim uslovima to nije moguće. Ali ne bih krivila samo individualna ložišta, mislim da je problem nekontrolisanje sagorevanja u industrijama, jer mislim da se i tamo sagoreva sve i svašta", kaže profesorka Relić.
Kazna do 150.000 dinara Prošle godine donet je Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije koji je, osim uštede energije, propisao i smanjenje štetnog uticaja sagorevanja na životnu sredinu, kao i zabranu spaljivanja guma i plastike.
Propisane su i kazne za to. U Zakonu piše da bi građani koji koriste individualna ložišta trebalo da pređu na energente koji manje zagađuju okolinu.
Tako je u teoriji. U praksi – najlon, plastične flaše, tkanina – sve završava u pećima. Kazne za ovaj prekršaj mogu da budu do 150.000 dinara, ali nema podataka o tome da li ih je iko do sada platio.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kupuju stari nameštaj pa ga lože, greju se i na odeću, parket, plastiku, kablove, gume! Kad POKULJA CRNI DIM iz dimnjaka, šta mi to udišemo?!

Izvor: Blic, 01.Dec.2022

"Greju se na sve što može da gori – delove nameštaja, odeću, parket, plastiku. Kulja dim iz skoro svakog dimnjaka. I dobro je dok je beo", kaže Radovan Jovanović iz jednog beogradskog solitera.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.