Od novog gripa umrlo 13 ljudi, 306 obolelo

Izvor: S media, 18.Nov.2009, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od novog gripa umrlo 13 ljudi, 306 obolelo

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio da je u Srbiji preminulo 13 ljudi od virusa gripa A (H1N1) a da je 306 obolelo.

Precizira se da je do sinoć u 20 časova, prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, potvrdjeno 306 slučajeva obolevanja od gripa >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << izazvanog virusom A (H1N1).

"Registrovano je trinaest smrtnih ishoda od ove vrste gripa zaključno sa današnjnim danom do devet sati", navodi se u saopstenju.

Poslednji smrtni ishod registrovan je danas kod pacijenta sa teškom kliničkom slikom gripa koji je bio hospitalizovan u jedinici Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Od 306 laboratorijski potvrdjenih slučajeva, 72 slučaja obolevanja se dovodi u vezu sa putovanjem, navodi Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Niša, Sombora, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Loznice, Kraljeva, Kikinde, Čačka, Ćuprije, Zrenjanina, Vršca, Prokuplja, Trstenika, Paraćina, Požege, Užica, Pirota, Smedereva, Šida, Leskovca, Kruševca, Kosovske Mitrovice, Vranja, Valjeva, Arilja i Bajine Bašte.



U Kragujevcu preminuo još jedan pacijent od novog gripa


U Kliničkom centru u Kragujevcu jutros je preminuo 53-godišnji Lj.M.iz tog grada, kod koga je potvrdjeno da je bio zaražen virusom novog gripa H1N1, i koji je bio višegodišnji i težak bubrežni bolesnik, izjavila je danas Tanjugu portparolka te zdravstvene ustanove doktorka Andrea Obradović.

Prema njenim rečima, Lj.M. se od 12. novembra zbog sumnje da je zaražen virusom novog gripa lečio na jedinici Intenzivne nege, gde je odmah bio priključen na aparat za veštačko disanje, a četiri dana kasnije nadležna labaratorija potvrdila je prisustvo virusa A H1N1.

Navodeći da se trenutno u Kliničkom centru u Kragujevcu od virusa novog gripa leči 43 osobe, dr Obradović je rekla da je šest osoba u teškom stanju, od kojih je njih troje priključeno na aparate za veštačko disanje.

Ona je naglasila da je dobro zdravstveno stanje 11 dece, koja se na Pedijatrijskog klinici leče od novog virusa.

U Kliničkom centru u Kragujevcu ranije su od posledica obolevanja od novog gripa preminula trojica muškaraca i jedna žena.

Preminuli su G.G. star 37 godina iz sela Donja Rača nadomak Kragujevca, M.R. star 57 godina i pedesetogodišnji Čačanin, kao i četrdesetogodišnja žena iz okoline Kraljeva.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.