Od danas overa knjižica deci čijim roditeljima nisu plaćani doprinosi

Izvor: Blic, 11.Jul.2012, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas overa knjižica deci čijim roditeljima nisu plaćani doprinosi

U filijalama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) danas počinje overa zdravstvenih knjižica za decu čiji roditelji rade kod poslodavaca koje ne uplaćuju doprinose u zdravstveni fond.

Portparol RFZO Sanja Mirosavljević je navela da je Fond poslao uputstva svim filijalama, ukazavši da će se knjižice overavati na tri meseca i da će deca imati pravo na punu zdravstvenu zaštitu.

Ombudsman Saša Janković je ranije kazao da nema tačnih podataka koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dece je lišeno pružanja pune zdravstvene zaštite zbog toga što posladavci krše zakon i ne uplaćuju zaposlenima doprinose.

Janković je, međutim, kazao da je jasno da se radi o hiljadama i hiljadama mališana imajući u vidu da 50.000 poslodavaca krši zakon i ne uplaćuje doprinose u zdravstveni fond.

Prema njegovim rečima, njima će sada zdravstvene knjižice biti overavane po alternativnom osnovu, dakle kao pripadnicima posebno ranjive grupe.

Istovremeno, nadležni državni organi, pre svega Poreska uprava pri Ministarstvu finansija, "moraće bez odlaganja i bez izuzetaka da preduzimaju zakonom propisane mere protiv onih poslodavaca koji radnicima ne uplaćuju obavezne doprinose".

- Već sam upozoravao da je tolerisanje takve situacije ulaganje u socijalnu propast i da ako mehanizam naplate konačno ne proradi uskoro neće biti novca da se leči bilo koje dete ili bolesnik - rekao je Janković.

Zaštitnik građana i direktor RFZO Aleksandar Vuksanović dogovorili su 9. jula da se za svako dete obezbedi puna zdravstvena zaštita, pa i za one mališane čiji roditelji rade kod poslodavaca koji krše zakon i ne uplaćuju doprinose.

Sa tim dogovorom saglasilo se i resorno ministarstvo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.