Od 1. jula banke dostavljaju podatke o doprinosima

Izvor: Glas javnosti, 27.Jun.2012, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 1. jula banke dostavljaju podatke o doprinosima

BEOGRAD - Banke u Srbiji će od 1. jula biti u zakonskoj obavezi da Poreskoj upravi svakodnevno dostavljaju podatke o uplaćenim porezima, doprinosima i zaradama, a praktični rad na tom poslu počeće od 3. jula, najavljeno je u Privrednoj komori Beograda (PKB).

Oko 60.000 poslodavaca od ukupno 350.000 u Srbiji ne plaća redovno poreze i doprinose, tako da se očekuje da će novim sistemom uplate obaveza državi biti povećana naplata prihoda u budžet za 15 do 30 odsto ili za najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 45 milijardi dinara godišnje.

Kako je rečeno na sednici PKB, budžet Srbije godišnje isplaćuje fondovima zdravstvenog i socijalnog osiguranja oko 290 milijardi dinara zbog neredovnosti u plaćanju poreza i doprinosa.

Svakog radnog dana 33 banke u Srbiji slaće podatke Udruženju banaka Srbije (UBS), u periodu od 8 do 11 sati, a UBS će obrađane podatke slati Poreskoj upravi do 13 sati.

Softver za razmenu podataka između učesnika u razmeni podataka je završen, tako da je sve spremno za početak rada.

Početak praktičnog rada predviđen je od utorka, 3. jula, kada će banke slati podatke o izvršenju plaćanja od prethodnog dana, od ponedeljka, 2. jula, najavljeno je na sednici PKB-a.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.