Obradović: Nije odlučeno da Šešelj ne bude predat Tribunalu

Izvor: Danas, 04.Jun.2015, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Nije odlučeno da Šešelj ne bude predat Tribunalu

Beograd - Niko u Srbiji nije odlučio da Šešelj ne bude predat Haškom tribunalu - kaže za Danas Saša Obradović, pravni zastupnik Vlade Srbije u slučaju Šešelj, odgovarajući na pitanje da li će naša država snositi posledice zbog neisporučivanja lidera radikala Hagu. Obradović je u ponedeljak predao podnesak Tribunalu, tražeći od Žalbenog veća da se izjasni o tome da li će poslati nalog za hapšenje.

- Zatražio sam samo dokument koji nam nije dostavljen. Čekamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << odgovor Tribunala. Kad dokument stigne, postupak ide dalje - naglašava Obradović.

Iz izjave pravnog zastupnika Vlade pred sudom u Hagu može se zaključiti da su vlasti u Srbiji spremne da uhapse Vojislava Šešelja, iako to niko od nadležnih dosad nije decidno potvrdio. Dopis Žalbenog veća u kojem se traži da lider radikala hitno bude uhapšen i isporučen Holandiji, nadležni u Srbiji su tumačili kao "želju Tribunala" a ne kao obavezujući pravni akt po kojem Srbija mora da postupi. Citirajući odredbe domaćeg zakona, vlada, ali i domaći pravni stručnjaci, tvrdili su da je za hapšenje lidera radikala neophodan nalog suda.

Sa druge strane, u Tribunalu su u više navrata ponovili za naš list da je svaki dokument ovog suda, bez obzira na to ko ga je i u kojoj formi poslao, podjednako obavezujući i da svako nepostupanje po zahtevu iz Haga može da ima posledice po Srbiju. O njima bi odlučivao Savet bezbednosti UN, a s obzirom na dosadašnju praksu i iskustvo, one bi se najverovatnije ogledale u kočenju procesa evrointegracija zbog neispunjavanja obaveza prema Tribunalu. Kako bi razjasnio pravni vakuum između Srbije i Haškog suda, Obradović je zatražio da se Žalbeno veće izjasni o nalogu, ali i da ga Sudsko veće sasluša kako bi upoznao sudije sa svim okolnostima odluke i postupka koji treba da se sprovede u Beogradu. Odgovor iz Haga bi, prema Obradovićevoj proceni, trebalo da stigne naredne sedmice.

Vođa lekarskog tima lidera radikala Milovan Bojić, sa druge strane, tvrdi da Šešeljevo zdravstveno stanje ne dozvoljava njegov povratak u pritvorsku jedinicu.

- Nema govora o vraćanju Šešelja u Hag. Njegov povratak u Tribunal bio bi ravan ubistvu - izričit je Bojić u izjavi za Danas. On objašnjava da je zdravlje lidera radikala u protekla četiri dana znatno pogoršano zbog progresije osnovne bolesti, ali i burne reakcije na prvu hemoterapiju koju je primio pre dve sedmice.

- Pre tri dana nije bio u stanju da hoda. Ima visoku temperaturu do 40 stepeni praćenu povraćanjem, malaksalošću i infekcijama. Imunitet mu je znatno opao kao i broj leukocita. Na intenzivnom je lečenju u kućnim uslovima, uz danonoćni medicinski nadzor - ističe Bojić. On dodaje da će lekari učiniti sve kako bi ga pripremili za drugu hemoterapiju.

- Treba da je primi tokom vikenda. Hemoterapija se ni pod kakvim okolnostima ne sme prekinuti. Zato moramo da učinimo sve kako bi mu do petka bilo bolje i kako bi organizam bio spreman da primi drugu terapiju - naglašava Bojić. On kao apsurdan ocenjuje zahtev Haškog tribunala da se Šešelj pod hitno vrati u pritvorsku jedinicu.

- Pustili su ga da bi se lečio, a sada ga, ovako teško bolesnog, traže nazad. To je apsurdno i u ovim uslovima potpuno neizvodljivo - kaže Bojić, ponavljajući da je spreman da lično ode u Hag i pred Tribunalom posvedoči o zdravstvenom stanju lidera radikala.

Gostovanja

Vojislav Šešelj u protekla tri dana nije dolazio u stranačke prostorije i otkazao je sva televizijska gostovanja do kraja sedmice, kažu u SRS i dodaju da se juče osećao malo bolje, najavljujući skori povratak na političku scenu.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.