Objavljene liste, upis od ponedeljka

Izvor: Politika, 04.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljene liste, upis od ponedeljka

Na medicini, stomatologiji i farmaciji u Beogradu niko nije osvojio 100 bodova, dok na ekonomiji u Kragujevcu više od 30 kandidata ima maksimalan broj poena

Prvi rezultati prijemnih ispita objavljeni su na većini fakulteta u Srbiji i posle nekoliko dana, koliko je kandidatima ostavljeno za žalbe, započeće upis koji mora biti završen do 15. jula.

Fakulteti tehničkih i prirodnih nauka, iako imaju manje zainteresovanih za njihove studije, mogu biti zadovoljni učinkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << budućih akademaca na prijemnom ispitu budući da su na većini visokoškolskih ustanova u vrhu rang-liste kandidati sa maksimalnim brojem poena. Tako na Matematičkom fakultetu ima čak 14 kandidata sa 100 poena, na Saobraćajnom isto toliko, a najviše ih je na Elektrotehničkom – 25. Takvih kandidata na Elektronskom fakultetu u Nišu ima 16, na Prirodno-matematičkom pet, dok ih na istom fakultetu u Novom Sadu ima 16.

Prijemni bez greške uradilo je i 10 kandidata na Fakultetu organizacionih nauka, ali to nisu uspeli oni koji su želeli da upišu Medicinski, Stomatološki i Farmaceutski fakultet u Beogradu. Preliminarne rang-liste na kojima ima najviše trocifrenih bodova jesu one objavljene na Ekonomskom fakultetu u Subotici i Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu gde više od 30 kandidata ima 100 poena.

– Prvi put imamo ovako sjajnu rang-listu i mislim da smo ovog puta umesto kvantiteta, jer prijavilo se onoliko studenata koliko i primamo, dobili kvalitet. Imamo 34 nosilaca „Vukove diplome” i čak 320 odličnih đaka – rekao je prof dr Slobodan Malinić, dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

On objašnjava da kandidati biraju dva od osam ponuđenih predmeta i da u informatoru mogu da provežbaju zadatke koji su slični onima koji će biti na prijemnom ispitu. Možda je to razlog što je studentkinja druge godine ovog fakulteta sa kojom smo razgovarali, Marina, objasnila da joj je za pripremu prijemnog ispita trebalo svega nekoliko dana.

– Neki fakulteti imaju teže prijemne ispite, drugi su možda malo liberalniji i žele da pruže šansu svima. Naša je odluka da prijemni ispit bude takav da daje istu šansu učenicima iz ekonomskih ili srednjih stručnih škola, kao i gimnazija. Mislim da je test uravnotežen, ni težak ni lak, ali trudimo se da on ide naruku kandidatima – kaže dr Malinić.

Fakulteti samostalno određuju gradivo i testove na prijemnom ispitu i zbog toga ne možemo znati na kom fakultetu je ispit teži ili lakši – naglašava Martina Vukasović, direktorka Centra za obrazovne politike, koji je predložio model objedinjenih prijemnih ispita, sličan kvalifikacionom ispitu za srednje škole.

– Kada bi polagali isti prijemni ispit đaci bi bili u pravednijoj trci za indeks, a nadležne institucije bi tek onda mogle da prave odgovarajuća poređenja o tome koji fakultet upisuju bolji đaci i gde je prijemni ispit urađen bolje. Model koji smo predložili podrazumevao bi da kandidati, kao i svršeni osnovci, popunjavaju listu želja, pa bi tako mogli, na primer, da konkurišu i na beogradskom i na novosadskom Pravnom fakultetu, što sada ne mogu da učine – kaže Vukasovićeva.

Ona ističe da je prijemni ispit samo prvi korak koji ne može da pokaže kakvi će studenti biti oni koji su imali maksimalan broj poena, kao i da zabrinjava podatak da čak trećina studenata obnovi prvu godinu studija.

-----------------------------------------------------------

Crnogorci hrle na studije ruskog

Među crnogorskim akademcima indeksi za studije ruskog jezika i književnosti na nikšićkom Filozofskom fakultetu su među najtraženijim, budući da su već u prvom roku popunjena skoro sva slobodna mesta.

Šef katedre za ruski jezik Dragan Koprivica izjavio je za „Dojče vele" da dolazi zlatno doba ruskog jezika i da na birou nema nijednog diplomca bez posla. Uzrok velikog interesovanja verovatno je i činjenica da je u Crnoj Gori sve veći broj ruskih firmi. Koprivica ističe da su Rusi u Crnoj Gori dočekani domaćinski, kao i da u Budvi već postoje dva odeljenja ruske dece.

Iako se mladi, pre svega iz Beograda, žale da ove godine nisu mogli da dođu do indeksa od velikog broja crnogorskih državljana koji su zainteresovani za studije ruskog jezika u Srbiji, zvaničnici fakulteta koje smo kontaktirali demantuju ove tvrdnje. U studentskoj službi beogradskog Filološkog fakulteta kažu da nemaju tačan podatak o tome koliko se Crnogoraca opredelilo za ruski jezik, ali uveravaju da je taj broj neznatan. Filozofski fakultet u Nišu na smeru za ruski jezik nije upisao nijednog crnogorskog državljanina, napominju u studentskoj službi.

J. Beoković

[objavljeno: 05/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.