Izvor: RTS, 24.Nov.2022, 17:38

Obeleženo 60 godina od formiranja 250. raketne brigade

U kasarni na Banjici 250. raketna brigada za protivvazduhoplovna dejstva obeležila je 60 godina postojanja. Brigada dežura 24 časa svaki dan u godini. U poslednje dve godine opremljena je novim sistemima kratkog i srednjeg dometa Pancir S1 nabavljenim iz Rusije i FK3 dometa do 100 kilometara, nabavljenim iz Kine.
Aktivni i penzionisani pripadnici 250. raketne brigade uprkos kiši i hladnom vremenu obeležili su godišnjicu od formiranja puka u JNA, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali i slavu jedinice Svetog Stefana Dečanskog.

Komandant brigade, general Tiosav Janković ističe da su u proteklih 6 decenija položili mnogo ispita, uključujući i onaj najteži tokom agresije NATO-a.
"Uprkos brojnoj i tehničkoj inferiornosti, brigada je odolevala svih 78 dana rata, izvršivši brojna vatrena dejstva. Rezultat toga je veliki broj pogođenih i oštećenih neprijateljskih vazduhoplova, a ono po čemu smo poznati jesu i oboreni F117 i F16", kaže Tiosav Janković komandant 250. raketne brigade za PVD.
Brigada je za postignute rezultate i doprinos u odbrani zemlje, 2000. godine odlikovana najvećim ratnim priznanjem - Ordenom narodnog heroja. Danas je dobila i novo priznanje - Orden belog orla sa mačevima, trećeg stepena.
Resorni ministar podsetio je na Raku Ljutovca, vojnika Kraljevine Srbije koji je 1915. topom oborio neprijateljski avion i tako se upisao u istoriju.
Taj događaj smatra se početkom protivvazduhoplovne borbe u našoj vojsci. Iskustva iz savremenih ratova, kaže ministar, pokazuju da snažna PVO odbrana može imati odlučujuću ulogu u ostvarivanju strategijskih efekata.
"Ostvareni rezultati u radu ukazuju na visok nivo osposobljenosti i motivisanosti ljudstva za izvršavanje namenskih zadataka. U narednoom periodu pored opremanja savremenim sredstvima i sistemima, održavanja postojećih sredstava i podizanja nivoa obučenosti, naš, vaš osnovni zadatak ostaje kontrola i zaštita suvereniteta vazdušnog postora Republike Srbije", rekao je Miloš Vučević, ministar odbrane.
Na kraju svečanosti, položeni su venci na spomen obeležje u čast 28 pripadnika 250. raketne brigade koji su dali svoje živote.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.