Izvor: RTS, 10.Mar.2021, 21:44

Obaveza Srbije je da istopolne zajednice uvede u pravni okvir, koliko bi zakon mogao da reši probleme

Počeo je dijalog o nacrtu zakona o istopolnim zajednicama. Njegovim usvajanjem Srbija bi ušla među 50 zemalja koje imaju takav propis, kaže resorna ministarka i dodaje da je osnovni cilj da i manjinske grupe poput LGBT zajednice uživaju, kao i svi ostali, osnovna ljudska prava.
Ni godinu dana od početka epidemije ne možemo da se naviknamo na socijalnu distancu, a od njih se mnogi distanciraju celog života. Pripadnici LGBT zajednice često žive >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa osudama, odbacivanjem, nasiljem. To što osobe istog pola nisu zvanično priznate kao par dadatni je probelem – na primer kada odvedu partnera u bolnicu.

"Na pitanje da li je ona njoj neki rod, ona se izjasnila da je njena partnerka, samim tim joj je pristup bio zabranjen. Posledice ove zabrane jesu da je osoba u nesveti bila pogrešeno dijagnostikovna i da je primila neadekvatno lečenje. Treći par je morao da se seli jer svaki put kad bi stanodavci shvatili da su gej par odmah bi dobijali otkaz zakupa, a one kao par nisu mogli da apliciraju kod banke za stambeni kredit da bi rešili svoje stambeno pitanje", navodi primere Marjana D. Majstorović iz Centra za prava LGBT osoba "Geten".
Na pitanja u istraživanju poverenice o LGBT populaciji, i odgovori da su jedna od najugroženijih grupa.
"Sedamnaest odsto ispitanika ne želi pripadnike LGBT populacije u svojoj državi, 23 procenta njih ne bi ih želelo za komišije ili za saradnike na poslu, a čak polovina ne bi želela LGBT osobu za vaspitača svoje dece", kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.
Rešenje bar dela svakodnevnih problema vidi se u donošenju Zakona o istopolnim zajednicama. One već postoje, a novo bi bilo da se takav odnos uredi.
"Nije brak, nema usvajanja dece, to je ljudskopravaški zakon i to istopolna zajednica kojima zakon uređuje međusobna prava i obaveze. Naš predlog će biti domaći proizvod", tvrdi ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.
Domaći zadatak Srbije je da istopolne zajednice uvede u pravni okvir, podsećaju stručnjaci.
"Postojeći međunarodni standardi i standardi ljudskih prava Saveta Evrope stvaraju obaveze za našu zemlju da istopolne zajednice uključi u svoj pravni okvir", ističe pravni savetnik Beogradskog centra za ljudska prava Vuk Raičević.
Zamenica šefa misije Saveta Evrope u Srbiji Nadia Ćuk kaže da su spremni da pomognu Ministarstvu da bi se obezbedilo da Zakon o istopolnim zajednicama, kao i celokupno zakonodavstvo o ravnopravnosti, bude u potpunosti u skladu sa evopskim standardima.
Nije u skladu sa očekivanjima dela građana i stručnjaka da Srbija zvanično dozvoli istopolne zajednice. Neki smatraju da to nije deo naše tradicije, ali i da svako ima pravo na svoj život.
Vremena za dijalog o budućem zakonu će biti, obećava ministarka, sve dok bude zainteresovanih.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.