OD ČESTITKI DO VAZA NEPROCENJIVE VREDNOSTI Ovo su NAJZANIMLJIVIJI pokloni koje je dobijao Josip Broz Tito

Izvor: Blic, 13.Avg.2017, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OD ČESTITKI DO VAZA NEPROCENJIVE VREDNOSTI Ovo su NAJZANIMLJIVIJI pokloni koje je dobijao Josip Broz Tito

Josip Broz Tito je za vreme svog mandata primio desetine hiljada poklona. Od rukom napravljnih čestitki pionira do poklona neprocenjive materijalne, ali i istorijske vrednosti koje su mu darovali najveći svetski državnici.

Nakon reportaže iz vile “Mir” u kojoj smo čitaocima predstavili svaki ćošak najbolje čuvane rezidencije, zavirili smo u trezor koji se nalazi u podzemnom delu vile, a u kojem se čuva zbirka Titovih poklona.

Iza pečatiranih vrata i debelih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zidova čuvaju se vredni primerci srebra, slonovače, hladnog oružja, keramike...

Kroz dobro čuvani prostor proveo nas je kustos Momo Cvijović koji je čitav radni vek proveo ovde i još nekoliko zaposlenih u Muzeju istorije Jugoslavije jer bezbednosna procedura kaže - na svakog gosta po jedan zaposleni.

- Pokloni za Tita spremali su se mesecima unapred. Zaposleni u ambasadama su se raspitivali šta voli, koliko ima dece, o hobiju... Japanski car Akihito, koji je prošle godine abdicirao, poklonio je Titu fotoaparat jer je znao da obožava fotografiju. Od američkog generala je dobio „polaroid SX70“ kakav je koristio i Endi Vorhol - priča Cvijović za “Blic” i seća se susreta Tita i princa Čarlsa, koji je čuo da je maršal strastveni sakupljač maketa jedrenjaka, pa je naručio maketu starog dubrovačkog trgovačkog broda koju mu je darovao.

U depou se nalazi gomila sitnica, crteža, čestitki, suvenira... Kustos nam kaže da ne treba zanemarivati ovakve poklone jer oni možda i bolje govore o čoveku koji ih je dobijao.

Cvijović pominje nekoliko komada najveće vrednosti, za koje nam objašnjava da su takozvane nulte kategorije, što govori da je reč o svetski značajnim predmetima.

- Od egipatskog predsednika Nasera Tito je dobio dve izrazito vredne vaze. Jedna je stara 4.700 godina i iz vremena je treće dinastije. Pronađena je prilikom iskopavanja kompleksa stepenaste piramide. Pronađeno ih je nekoliko stotina i zato je njihova vrednost neprocenjiva. Vazu je dobio i od Anvara al Sadata - kaže Cvijović.

Kustos nam poverava da je jedan od lepših i vrednijih poklona i podni mozaik s nimfama iz prvog veka naše ere koji je Titu darovao Habib Burgiba, prvi doživotni predsednik Tunisa, a maršal mu se odužio “fijatom 100”.

- Zlatnu komandantsku sablju koju je Staljin poklonio Titu septembra 1944. godine, kada je bio u Moskvi, veliko je priznanje za njegovu borbu protiv fašizma. Sablja je iz 19. veka. Balčak (drška) je okovan zlatom i dijamantima kojih ima između 970 i 1.000 - navodi Cvijović i među dragocenosti ubraja i sablju Sinan-paše koju je Tito dobio kada je proglašen za počasnog građanina Sarajeva.

Slonovača je kustosima među omiljenim materijalima. Tito je kao jedan od lidera nesvrstanih kljove uglavnom dobijao od lidera iz Afrike i Azije.

- Te kulture jako vole da poklanjaju, ali i da dobijaju poklone. Imamo divnu zbirku slonovače - kaže kustos i ističe da po verovanjima azijskih naroda - kad nestane poslenji slon, onda će nestati i ceo svet jer slon na svojim leđima nosi svet.

Kustos Cvijović je kao mlad kustos pronašao pismo koje su Titu 1969. godine poslali Bitls Džon Lenon i njegova supruga Joko Ono. U pismu su bila dva žira i molba da se oni zasade u rezidenciji.

Šta je Tito poklanjao?

Tito je carevima, kraljevima, predsednicima i premijerima poklanjao umetničke slike i skulpture.

- Tačno se znalo, slike i skulpture su bili najvredniji pokloni. Ostali su dobijali darove manje vrednosti. Poslednja kategorija je, recimo, dobijala Titovu fotografiju s potpisom - priča Momo Cvijović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.