Novinarima i dalje prete

Izvor: Politika, 15.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinarima i dalje prete

Treba obezbediti medijski prostor koji omogućava medijima da nezavisno rade, a to će se dogoditi s pridruživanjem Srbije EU, ocenjeno na Svetskom kongresu Međunarodnog instituta za štampu u Beogradu

Srbija je znatno napredovala u stvaranju pozitivnog medijskog okruženja za poslednjih osam godina, ali država treba više da učini na zaštiti novinara, ocenili su juče u izjavama Tanjugu stručnjaci za medije i novinari koji učestvuju na Svetskom kongresu Međunarodnog instituta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za štampu u Beogradu.

Direktor Međunarodnog instituta za štampu (IPI) Dejvid Dadž izjavio je da očekuje da će s pridruživanjem Srbije Evropskoj uniji, evropsko medijsko okruženje pozitivno uticati i na situaciju u kojoj deluju mediji u Srbiji. „Srbija treba da obezbedi medijski prostor koji omogućava medijima da nezavisno rade, a to će se dogoditi s pridruživanjem Srbije EU”, rekao je on. Dadž smatra da su pritisci na medije u Srbiji slični onima kojima su bili izloženi mediji u drugim istočnoevrpskim zemljama. „Ti pritisci su još politički, ali s jačanjem komercijalnog elementa, u Srbiji će rasti i pritisci poslovnog sveta”, rekao je Dadž i ocenio da će zbog toga odnos između vlasnika i direktora medija, urednika i novinara, u budućnosti biti sve važniji.

Pored toga, naveo je on, u IPI postoji zabrinutost što još nisu rešeni slučajevi ubistva nekih novinara u Srbiji.

Generalni sekretar Organizacije medija jugoistočne Evrope Oliver Vujović ocenio je da je Srbija postigla veliki napredak za poslednjih osam godina, ali da država treba više da učini na zaštiti novinara da bi im omogućila da nesmetano rade svoj posao. „Srbija je mnogo postigla u poslednjih osam godina donošenjem zakona koji su prilagođeni međunarodnim standardima, dostupnošću informacija, u otvorenijem načinu na koji političari danas komuniciraju sa novinarima”, rekao je Vujović, koji je u okviru Međunarodnog instituta za štampu zadužen za jugoistočnu Evropu.

Ukazavši da se slučajevi ranijih ubistva i napada na novinare moraju rešiti da bi se Srbija demokratski razvijala, on je rekao da su novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom i ulaze u probleme poput korupcije i kriminala, još izloženi pretnjama i napadima. „Država treba više da štiti novinare, da im pomogne da rade svoj posao”, istakao je on.

Govoreći o pritiscima, Vujović je ukazao da su s razvojem društva mediji u Srbiji, kao i u drugim zemljama, sve više, umesto političkih, izloženi i pritiscima iz poslovnog sveta. „Medijski vlasnici često vrše pritisak koji je apsolutno neprihvatljiv i veoma je bitno da javnost bude obaveštena o tome”, rekao je on.

Prema Vujoviću, prisustvo stranih vlasnika medija u regionu treba pozdraviti, jer oni doprinose podizanju profesionalnih standarda, ali treba imati u vidu i da oni u Srbiju dolaze pre svega sa željom da naprave profit.

Na pitanje koliko poslovni krugovi generalno u svetu vrše uticaj na medije, direktno ili politikom oglašavanja i drugim komercijalnim sredstvima, Vujović je ukazao da se u regionu pokazalo da je upotreba ovakvih sredstava često rezultat političkog pritiska. „To je pre politički pritisak, jer firme prirodno idu za zaradom i oglašavale bi se u medijima koji se najviše čitaju ili gledaju. Međutim, političke grupe, kada radi ostvarenja svojih ciljeva žele da oslabe neki medij, vrše uticaj na firme da se u njima ne oglašavaju”, rekao je Vujović.

Prema njegovom mišljenju, to je nešto sa čim bi se u budućnosti mogle više sretati i mediji u Srbiji.

Britanski publicista i novinar Tim Džuda rekao je Tanjugu da lično, kao dopisnik britanskih medija iz regiona, nikada nije bio izložen pritiscima da izveštava na određeni način.

On je ocenio da, kada je reč o izveštavanju britanskih listova o Srbiji, pritisak poslovnih krugova ne postoji, jer je ovaj deo sveta za britanske biznismene još „mali i daleko”.

Kada je reč o politici, Džuda kaže da je u svom radu, vezano za Srbiju, pre bio izložen istim ograničenjima kao i njegove srpske kolege. „Ima stvari o kojima novinari razgovaraju, ali ne mogu ili neće da o njima pišu, bilo zato što ne mogu da ih dokažu ili iz razloga bezbednosti i lične ili pravne sigurnosti”, ukazao je Džuda.

Tanjug

[objavljeno: 16/06/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.