Novi rukovodioci u Centru za promociju nauke

Izvor: Politika, 25.Feb.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi rukovodioci u Centru za promociju nauke

Novoizabrani članovi upravnog odbora razgovarali sa direktorkom Aleksandrom Drecun o njenom radu

Da li će ovih dana uslediti smena Aleksandre Drecun, direktorke Centra za promociju nauke (CPN), ili je ova informacija samo jedna u nizu spekulacija koje se provlače u nekim medijima? Potvrdu ove vesti nismo uspeli da dobijemo od dr Bogoljuba Zečevića, predsednika UO Centra za promociju nauke, koji nam je na pitanje da li je upravni odbor tražio smenu direktorke odgovorio da ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zna za to.

– Upravni odbor je nedavno osnovan, nismo ništa odlučivali, imali smo samo jednu sednicu i to početkom ovog meseca, još radimo na prikupljanju informacija o samom centru kako bismo našli rešenje problema sa kojima se zaposleni u njemu suočavaju. Nevolja je što kasni decembarska plata i što još nije rešen način finansiranja za tekuću godinu – kaže za „Politiku” Zečević.

Ni Aleksandra Drecun koja je ovih dana na bolovanju zbog upale pluća nije dobila nikakvu informaciju o eventualnoj smeni od upravnog odbora, ali ni od ministra prosvete koji bi trebalo svoj potpis da stavi na takvu odluku.

– Upravni odbor u novom sazivu obratio nam se krajem januara da prosledimo informaciju o sazivanju konstitutivne sednice. Ona je održana 4. februara, razgovarali smo o članovima UO, jer je preostalo da se izaberu još dva člana što nije učinjeno, i o statusu jednog od članova koji obavlja još jednu javnu funkciju. Raspitivali su se o radu centra, obavestili smo ih o svemu, i na kraju su mi nagovestili da će razgovarati sa ministrom prosvete o mom radu – kaže za naš list Aleksandra Drecun.

Problem finansiranja centra nije nov, objašnjava ona, ističući da se ovde govori o jednoj od šest državnih institucija koje se finansiraju kroz subvencije.

– Već tri godine zaredom neprimereno dugo čekamo na donošenje finansijskog plana. U 2013. godini prvu platu smo dobili tek u aprilu, isključili su nam telefone i struju, jer nismo platili račune, zaposleni nisu imali zdravstveno osiguranje. Sada opet čekamo odluku nadležnih, što će se verovatno ponovo prolongirati do aprila, a poslednju platu primili smo u decembru – objašnjava naša sagovornica.

Centar za promociju nauke bio je poslednjih meseci prozivan zbog zgrade koja treba da se gradi u novobeogradskom bloku 39 i to po ceni od 65 miliona evra, protiv čega su se pobunili pojedini naučnici. Pitamo Aleksandru Drecun da li nam je zaista neophodna zgrada od 65 miliona evra.

– Ne mogu da kažem da li nam treba baš ova zgrada, jer se ja za to nikad nisam pitala. Na čelo CPN-a sam došla u 2011, a godinu ranije doneta je Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Srbije do 2015, koja je predvidela osnivanje centra i pomenutu zgradu. Te 2010. sproveden je i međunarodni javni konkurs za najbolji projekat buduće zgrade i među 230 radova pobedilo je rešenje Volfganga Čapelera. Dakle, ja sa izborom zgrade nisam imala ništa, niti je centar potrošio ijedan evro od kredita Evropske investicione banke, dobijenog za novu zgradu u iznosu od 65 miliona evra – ističe Aleksandra Drecun.

Jedinica za upravljanje projektima Vlade Srbije (JUP) nadležna je za izgradnju objekta na Novom Beogradu i oni su nedavno za naš list potvrdili da su u martu 2011. godine sa tadašnjim Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja potpisali ugovor o projektu čija je vrednost iznosila 65 miliona evra. Radovi na novoj zgradi koja bi po projektu trebalo da lebdi u vazduhu još nisu počeli, a za sada je jedino teren gde bi ona trebalo da bude podignuta na Novom Beogradu izravnat i gradilište obeleženo tablom.

Dejana Ivanović

-----------------------------------------------------------

Ministar prosvete: odluku Upravnog odbora nisam dobio

– Nikakvu odluku niti predlog Upravnog odbora Centra za promociju nauke u vezi sa smenom direktora ovog centra nisam dobio – kaže za „Politiku” Tomislav Jovanović, ministar prosvete.

On dodaje da je za moguću smenu Aleksandre Drecun saznao iz medija. Inače, ministar prosvete je, prema zakonu, čovek koji postavlja i smenjuje direktora Centra za promociju nauke.

-----------------------------------------------------------

Najniža plata 37.000, najviša 100.000 dinara

Najniža plata u centru iznosi 37.000 dinara, dok je direktorska oko sto hiljada dinara, ističe Aleksandra Drecun dodajući da se od njene plate odbija solidarni porez. Od države je prošle godine na račun centra stiglo 90 miliona dinara koji su utrošeni na plate, ali i na projekte, javne konkurse, izložbe, festivale. Direktorka CPN-a kaže da je za promociju nauke prošle godine 0,5 odsto novca iz budžeta za nauku.

objavljeno: 26.02.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.