Novi rekord dinara: Imamo najmanje plate u regionu!!!

Izvor: Press, 22.Maj.2010, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi rekord dinara: Imamo najmanje plate u regionu!!!

Građani Srbije su od sada i zvanično najsiromašniji u regionu, pošto je prosečna plata u našoj zemlji odnedavno manja nego u svim drugim republikama bivše SFRJ!
Kako navodi hrvatski specijalizovani magazin „Banka", prosečan građanin Srbije posle najnovijeg pada dinara u odnosu na evro zarađuje mesečno 320 evra, što znači da nas je pretekla i do sada najsiromašnija Makedonija, gde je prosečna plata oko 330 evra, kao i BiH, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << se prosečno zarađuje 294 evra, dok u Crnoj Gori prosečna plata iznosi za nas nezamislivih 456 evra. Daleko ispred su, prema analizi magazina, Hrvatska sa 724,13 evra, a na prvom mestu ubedljivo je Slovenija sa prosečnom platom od 935,11 evra.
Ovakav scenario bio je očekivan, imajući u vidu da dinar konstantno pada u odnosu na evro, a u NBS je najavljeno da će u sutra zvanični srednji kurs da iznosi 102,2291 dinar za evro, što je novi istorijski minimum domaće valute.
Prema navodima NBS, centralna banka prekjuče nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, ali je u toku protekle nedelje prodala ukupno 180 miliona evra, dok je od početka godine prodala ukupno 836,5 miliona evra da bi sprečila prevelike dnevne fluktuacije kursa dinara. Dejan Šoškić, kandidat za guvernera NBS, izjavio je da razloge za sunovrat kursa i prelazak psihološke granice od 100 dinara za evro treba da se traže u odnosu ponude i tražnje i činjenici da Srbija nema konkurentnu izvozno orijentisanu privredu, kao i da nije dovoljno privlačna za direktne strane investicije.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas juče je u Pressu optužio banke za rušenje dinara pošto su nakon oslobađanja dinarskih depozita novac usmerili u kupovinu deviza, umesto za davanje kredita, čime su direktno uticali na kurs domaće valute. Tako, prema Đilasovim rečima, banke direktno upropašćavaju život građana Srbije. Ekonomista Goran Nikolić potvrđuje za Press da je kurs dinara oslabio zato što su banke veći deo depozita usmerile na međubankarsko devizno tržište.
- Svaka banka ima samo jedan cilj, a to je da ostvari maksimalnu dobit za sebe, i toga moramo da budemo svesni. Treba da se ima u vidu da svaka banka ima instrukcije kako da se ponaša u odnosu na ponašanje kursa dinara i te instrukcije moraju da poštuju. Banke žele da njima bude bolje, a ne nekom drugom. Narodna banka je branila kurs, ali uz procenu da to nije mnogo opasno, niti je destabilizujuće za inflaciju, pa je kurs umereno pušten. To je trenutni pad od tri odsto, što nije mnogo, ali činjenica je da postoji konstantan pad od 25 odsto od početka krize - priča Nikolić.
S druge strane, ekonomista Danijel Cvijetićanin kaže da je dinar i do sada bio precenjen i da je naša realnost već duže vreme da imamo najmanje plate u zemljama u regionu.
- Takav odnos proizilazi iz kursa. Sada će da se govori da imamo i niže cene u odnosu na region, naravno ako ne dođe do većih poskupljenja. Ali, to je naša realnost da imamo i najniže cene i da budemo najmanje plaćeni - zaključuje Cvjetičanin.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.