Novi aparat u KCS-u – dijagnoza za samo nekoliko sati

Izvor: RTS, 18.Nov.2019, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi aparat u KCS-u – dijagnoza za samo nekoliko sati

Na klinici za hematologiju Polikliničkog dijagnostičkog odeljenja KCS-a instaliran je novi digitalni protočni citometar, kojim se za samo nekoliko sati mogu dijagnostikovati teža hematološka oboljenja i imunološki poremećaji.
Na najsavremenijom protočnom citometru može se od manje uzoraka dobiti više parametara nego na prethodnom aparatu. Zahvaljujući tome pruža se analiza većeg broja ćelija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i brže dolazi do rezultata.

Hematolog KCS-a Andrija Bogdanović objašnjava da novi citometar omogućava bržu dijagnostiku, prvenstveno akutnih leukemija, bržu dijagnostiku hroničnih leukemija, naročito hronične limfocitne leukemije i bržu dijagnostiku leukemijske faze nehočkinskih limfoma.
"Mogu se koristiti za procenu imunološkog stanja i imunološkog oporavka bolesnika posle transplatacije kostne srži", navodi Bogdanović.
Aparat se koristi i za praćenje efekata terapije. Prednosti tog digitalnog instrumenta su velike.
Nada Kraguljac Kurtović, rukovodilac laboratorije za protočni citometar KCS, ističe da aparat povećava specifičnost, kao i senzitivnost analize.
"Samo merenje uzorka je automatizovano, epruvete se u aparat prilikom očitavanja unose automatski pomoću nosača koji je ovde prisutan, pomoću karusela. Tako da i to značajno ubrzava našu analizu i to znači da ćemo mi u relativno kratkom vremen,u u roku od tri do četiri sata, imati dijagnozu", napominje Kurtovićeva.
Radi se i procena kvaliteta matičnih ćelija za transplantaciju. Ministarstvo zdravlja je za aparat izdvojilo 27 miliona dinara.
Njegovom nabavkom Klinički centar se svrstava u rang najsavremenijih svetskih klinika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.