Novi Sad u znaku obeležavanja prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

Izvor: RTS, 24.Nov.2018, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad u znaku obeležavanja prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

Sutra se navršava 100 godina od kada su se Banat, Bačka i Baranja, a dan ranije i Srem, priključili Kraljevini Srbiji. Odluka je doneta na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, gde se danas i sutra nizom događaja obeležava taj jubilej.
U zgradi pokrajinske vlade od jutros je održano nekoliko sastanaka, a njen predsednik Igor Mirović, potpisao je i sporazum o međuregionalnoj saradnji sa Aradom iz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rumunije, Lombardijom iz Italije i Val Doaz iz Francuske.

Igor Mirović je tom prilikom izjavio da će se inteziviriati saradnja u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, tehnoloških inovacija i kulture. Mirović je izrazio zadovoljstvo što se baš na današnji dan potpisuju ovi sporazumi.
"Danas, pre svega učinili ste nam veliku čast da zajedno sa drugim brojnim delegacijama iz čitavog sveta prisustvujete našem velikom nacionalnom danu. Ovaj veliki praznik iskoristili smo da potišemo sporazume, koji će u oblastima zajedničkog interesa značiti, verujem, konkretene sadržaje", rekao je Igor Mirović.
U Srpskom narodnom pozorištu premijerno se izvodi predstava "Svetozar" reditelja Juga Radivojevića. Posvećena je Svetozaru Miletiću, jednom od najuglednijih srpskih političara u Ugarskoj, advokatu i gradonačelniku Novog Sada.
Jutros je u Centralnoj gradskoj ulici otvorena izložba pod nazivom "1918" koja je posvećena najzanačajnijim ličnostima i događajima Prvog svetskog rata i Prisajedinjenja Vojvodine. Zanimljiva je po tome što, ako se u neku od slika uperi telefon, obraćaju se lično kralj Petar, Nikola Pašić, Živojin Mišić, Milunka Savić i mnogi drugi.
Izložbu su otvorili predsednik vlade Vojvodine Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je tom prilikom izjavio da naša generacija ima privilegiju da obeleži stogodišnjicu dva velika jubileja.
"Dvadeset petog novembra ispunjena je suština osnivanja Vojvodine u Sremskim Karlovcima 1848. godine. Vojvodina je zamišljena, za Vojvodinu se borilo, za Vojvodinu se živelo, da bi dočekali dan da se ujedinjimo sa našom majkom Srbijom", poručio je Vučević.
U okviru obeležavanja prisajedinjenja Srbiji u Novom Sadu će sutra u jedanaest časova predesednik Srbije svečano otvoriti spomenik Kralju Petru Prvom, koji je visok skoro pet metara, nalazi se na isto toliko visokom postamentu, a postavljen je na Trgu republike.
Sutra će u deset časova biti otvoren i Muzej prisajedinjenja Vojvodine, a u podne će biti održana i svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu, koju će uživo prenositi i RTS.
Na centralnom gradskom trgu, baš pored spomenika Svetozaru Miletiću, postavljena je bina gde u 21 čas počinje besplatan koncert. Glavne zvezde su Zdravko Čolić i Zvonko Bogdan.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik Vučić na obeležavanju 100 GODINA OD PRISAJEDINJENJA: Vojvodina je Srbija i to će ZAUVEK I BITI! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2018, 10:27

Danas se obeležava 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji..Okončanje Prvog svetskog rata i Velika narodna skupština u Novom Sadu na kojoj je proglašeno pripajanje Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, zlatnim slovima upisana su u istoriju srpskog naroda...Reč je o...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Otkirvanje spomenika kralju Petru Prvom u Novom Sadu

Izvor: RTS, 25.Nov.2018

U Novom Sadu se obeležava 100. godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbije, u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića. . Vučić, u prisustvu brojnih zvanica, prisustvuje otkrivanju spomenika kralju...

Nastavak na RTS...

Delegacija Vlade Crne Gore u Novom Sadu na proslavi jubileja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2018

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević primio je danas delegaciju Vlade Crne Gore, na čelu sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem, koja na poziv Pokrajinske vlade boravi u AP Vojvodini povodom obeležavanja sto godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji...Potpredsednik...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.