Nove zgrade Filološkog fakulteta u Kragujevcu prioritet

Izvor: B92, 21.Maj.2021, 18:08

Nove zgrade Filološkog fakulteta u Kragujevcu prioritet

Kragujevački univerzitet danas je obeležio 45. godina postojanja, a svečanosti tim povodom prisustvovao je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, koji je s gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem razgovarao o izgradnji zgrade Filološko-umetničkog fakulteta.

To je, inače, jedan 12 fakulteta u sastavu Univerziteta u Kragujevcu.

Ružić je rekao da se Ministarstvo u velikoj meri trudi da nedostajuće kapacitete na fakultetima u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nadomesti, izgradi i dogradi.

Podsetio je da decenijama u tom sektoru nije bilo ulaganja ni investicionih radova i zato je dodao da je važno omogućiti da neki fakulteti dobiju sopstvene zgrade, da neki postojeći objekti budu rekonstruisani i da se grade jedinstveni kompleksi koji će uključivati institute i fakultete.

"Bez tih preduslova nije moguće nastaviti naučni istraživački rad a to je jeste motor napretka i progresa svake države, pa i naše", kazao je Ružić.

Ministar je danas obavestio javnost i da su u toku završni pregovori sa razvojnom bankom Saveta Evrope u vezi s kreditom od 95 miliona evra.

„Ono što je važno za Kragujevac je da će na inicijatvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u 15 prioritetnih projekata biti i Filološko umetnički fakultet u Kragujevcu i to izgradnja i opremanje nove zgrade", kazao je ministar dodajući da će taj kompleks biti na oko 7,5 ili 8 hiljada kvadrata.

Dodao je da se planira da izgradnja nOve zgrade startuje početkom naredne godine.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić istakao je značaj ulaganja u obrazovanje te dodao da je taj projekat važan za grad Kragujevac.

Naveo je da se očekuje da naredne nedelje bude preneto na Republiku vlasništvo nad zemljištem za novu zgradu fakulteta, te da nakon toga bude raspisan tender za korekciju projekta koji već postoji.

"Do jeseni se nadamo da će biti izabran i izvođač radova i da sredstva budu odobrena, kako bi se krenulo sa radovima", rekao je gradonačelnik.

Ministar je danas najavio i izgradnju novog obdaništa, kao i rekonstrukciju jedne osnovne škole.

On je pohvalio prosvetni sistem u Srbiji, posebno digitalizaciju, istakavši da su i nastavnici i učenici pokazali visok stepen odgovornosti u vreme pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.