Novac za lađu Argus

Izvor: Politika, 07.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac za lađu "Argus"

Iz budžeta za istraživački brod izdvojeno 20 miliona dinara. – Od 2003. godine do danas korišćen svega desetak puta

OČISTIMO SRBIJU
Istraživački brod "Argus", koji je pre pet godina vlada Nemačke darivala Srbiji, prvi put u toku ove godine otisnuće se plovnim putevima naše zemlje – Savom, Tisom i kanalom Dunav – Tisa – Dunav, na jesen. To će ujedno biti i jedina domaća istraživačka ekspedicija za ovu godinu na kojoj će ploveća laboratorija ispitivati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kvalitet rečne vode u Srbiji. Pre toga, od 3. avgusta naučnoistraživačka lađa učestvovaće u međunarodnoj ekspediciji od Regensburga do delte Dunava u Rumuniji. Na celom toku druge po veličini evropske reke nalaziće se 95 lokacija za uzimanje uzoraka, a analizom će biti obuhvaćeni voda, sedimenti, suspendovani nanos, biološki parametri i školjke.

Kako ističe Dušan Pajkić, pomoćnik ministra za zaštitu prirodnih resursa pri Ministarstvu zaštite životne sredine, u ovogodišnjem budžetu za brod "Argus" izdvojeno je 20 miliona dinara.

– Taj novac biće upotrebljen za istraživački projekat koji će biti realizovan krajem godine, tačnije, odmah posle međunarodne ekspedicije. Planirano je da deo novca bude iskorišćen za obnovu laboratorijske opreme i instrumenata od kojih su neki stari koliko i sam brod. Trenutno je u toku izrada projekta, a stavljanjem ovog novca u budžet može se kazati da je napravljen godišnji plan korišćenja i upotrebe "Argusa" – istakao je Dušan Pajkić.

Pomoćnik ministra najavio je da će i sledeće godine biti urađen godišnji program na osnovu kojeg će brod-laboratorija obavljati maršrutna merenja kvaliteta rečne vode u Srbiji.

– Šta je dosad bilo, bilo je. Ne možemo da kažemo zašto se, otkako je brod predat našoj zemlji u vlasništvo, nije bolje gazdovalo njime. Od avgusta 2003. godine do danas, u naučne svrhe "Argus" je korišćen svega desetak puta i to uglavnom kroz međunarodne projekte. Dobra je vest da će iduće godine biti nastavljen obiman projekat ispitivanja plovnih puteva Srbije i sedimenata, posle čega će biti urađena naučna studija koja će umnogome pomoći prilikom ispitivanja na temu kako vodostaj utiče na kvalitet vode – dodao je pomoćnik ministra za zaštitu prirodnih resursa.

Interesantan je podatak da je ova neobična lađa od avgusta 2003. pod srpskom zastavom efektivno plovila ukupno 650 radnih sati, što znači da brod iza sebe ima svega 80 radnih dana. Iako je jasno da bi "Argus" bio korisniji u plovidbi nego na vezu na Ušću, u toku najavljene međunarodne ekspedicije srpska rečna laboratorija, prostom računicom, krstariće Dunavom samo 14 dana kraće, nego što je plovila za prethodne četiri godine.

Od kada je postao vlasništvo Srbije, "Argus" je korišćen 2003. za ispitivanje Tise duž njenog toka, potom u međunarodnom projektu "Akvatera" pre tri godine. U toku 2005. nije bilo istraživanja, jer je trajao mašinski remont postrojenja, da bi naredna godina bila najaktivnija. Tada su obavljena ispitivanja Save, Tise i sedimenata đerdapske akumulacije.

Na pitanje zašto se brod ne iznajmljuje na korišćenje drugim podunavskim zemljama za naučne ekspedicije, Pajkić ističe da će situacija biti bolja posle obnove laboratorije.

– "Argus" ima dovoljno posla i na našim plovnim putevima. Od 2003. godine je, čini mi se, samo jednom iznajmljen, a kada bude opremljeniji moći ćemo da ga ponudimo, recimo, Rumuniji ili Mađarskoj na korišćenje, što bi obezbedilo dodatni izvor prihoda za brod – kazao je pomoćnik ministra.

Ploveća laboratorija na raspolaganju je institucijama koje ponude adekvatne projekte ispitivanja kvaliteta vode. Naš sagovornik otkriva da je Ministarstvo zaštite životne sredine u nekoliko navrata, budući da se ne bavi analizama kvaliteta vode, nudilo pojedinim stručnim kućama, poput Hidrometeorološkog zavoda, da urade ispitivanja rečne vode, što su one, kako kaže, iz razloga nepoznatih ministarstvu, odbile. Ipak, pre nekoliko dana brod "Argus" je isplovio, istina u medijske svrhe, kada je dr Saša Dragin, ministar zaštite životne sredine Republike Srbije, simbolično zahvatio malo dunavske vode nakon čega je urađena analiza sadržaja koliformnih bakterija, indikatora fekalnog zagađenja reke.

– Ispitivanjem je utvrđeno da se u litru vode nalazi 240.000 koliformnih bakterija što Dunav svrstava u četvrtu klasu vode. Zato voda iz Dunava ne sme da bude korišćena bez prethodnog prečišćavanja, a da ne govorimo o kupanju u njoj – istakao je Pajkić.

Marija Brakočević

[objavljeno: 07.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.