Norveška donacija za bolju zaštitu na radu

Izvor: RTS, 15.Mar.2013, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška donacija za bolju zaštitu na radu

Za 10 firmi koje se bave proizvodnjom tekstila, prediva, kože i obuće norveška vlada dodelila 250.000 evra. Donacija namenjena poboljšanju zaštite na radu.

U Beogradu su dodeljene donacije za poboljšanje uslova rada za 10 firmi koje se bave proizvodnjom tekstila, prediva, kože i obuće. Ukupan iznos od 250.000 evra obezbedila je Vlada Kraljevine Norveške.

To su prve donacije i ulaganje u poboljšanje zaštite na radu u Srbiji u protekloj deceniji, a biće upotrebljene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za smanjenje buke na radnim prostorima, poboljšanje ventilacije i osvetljenja i druge uslove na radu u 10 domaćih firmi.

Na svečanosti u Palati Srbija, potpredsednik Vlade Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić, zahvalio je Norveškoj na nesebičnoj pomoći Srbiji u ovom teškom vremenu, napominjući da je podrška u poboljšanju bezbednosti i zaštite na radu samo jedan segment te pomoći.

Krkobabić je naveo da je Norveška izdvojila 740.000 evra za projekat poboljšanja bezbednosti na radu u Srbiji i prvi deo je iskorišćen 2010. godine u prvoj fazi za izradu studije izvodljivoisti za formiranje centra za poboljšanje bezbednosti i zdravlja na radu, u firmama iz oblasti građevinske i drvno-prerađivačke industrije.

Drugi deo od 250.000 evra dodeljen je kao donacija za poboljšanje uslova rada u 10 preduzeća koja se bave proizvodnjom tekstila, prediva, kože i obuće, rekao je potpredsednik vlade.

Krkobabić je podsetio da je Srbija nekada bila jedna od vodećih zemalja u oblasti zaštite na radu i imala je dva instituta - u Novom Sadu i Nišu, a danas je situacija u toj oblasti loša, zbog čega imamo veliki broj ljudi koji odlaze u penziju kao invalidi rada.

Ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu Nils Ragnar Kamsvag rekao je da su iskustva zemalja u regionu pokazala da visoki standardi u zaštiti zdravlja radnika doprinose povećanju produktivnosti i poboljšanju konkurentnosti kompanija.

Norveška iskustva su pokazala da kompanije sa veoma visokim standardima bezbednosti i zaštite zdravlja na radu privlače najbolje radnike i to su ujedno i najbolje kompanije, ocenio je norveški diplomata.

"Unapređenje zaštite zdravlja i bezbednosti na radu unaprediće i konkurentnost privrede Srbije", istakao Kamsvag.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.