Ništa od depolitizacije policije

Izvor: Danas, 15.Mar.2016, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništa od depolitizacije policije

Beograd - - Više od dva meseca otkako je umesto Milorada Veljovića na mesto vršioca funkcije direktora policije postavljen Vladimir Rebić, MUP nije raspisao konkurs za popunjavanje ove pozicije. I iako ih na to obavezuje Zakon o državnim službenicima, sudeći prema poslednjim izjavama visokih funkcionera MUP-a, pitanje je kada će konkurs biti raspisan.

- Smatram i slažem se da bi to što pre trebalo da se uradi jer značaj funkcije direktora policije ne samo za MUP već >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i za sve građane Srbije je izuzetno bitna i važna - rekao je nedavno Aleksandar Nikolić, državni sekretar u MUP. On je tom prilikom dodao da nema nikakvu informaciju o terminu raspisivanja konkursa za mesto direktora policije i da ne bi da spekuliše.

A zakonski rok za ovaj posao je već uveliko probijen. Prema Zakonu o državnim službenicima, MUP je morao da raspiše konkurs mesec dana po postavljenju Vladimira Rebića. Kako je on postavljen poslednjeg dana 2015. godine, jasno je da MUP ne poštuje zakon.

Da je Rebić planiran za nešto duži period od dozvoljenog moglo je da se nasluti čitajući Vladino rešenje o njegovom postavljenju. U tom dokumentu nije precizirano na koji rok je on postavljen.

Raspisivanje konkursa "odmah nakon usvajanja Zakona o policiji" je najavio i ministar policije Nebojša Stefanović. Skupština Srbije je taj zakon usvojila krajem januara.

- Raspisivanjem javnih konkursa MUP bi pokazao spremnost da izvrši depolitizaciju policije i da javno primeni zakonska rešenja za koja se zalaže. U Zakonu o policiji ceo jedan odeljak na dobar način uređuje upravljanje ljudskim resursima koje se u MUP-u ostvaruje "uspostavljanjem i razvojem sistema karijernog napredovanja zaposlenih u Ministarstvu, zasnovanog na principu upravljanja kompetencijama i učinkom". Konkursi su obavezni - kaže za Danas Saša Đorđević, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Prema njegovim rečima, posebno je važno da se zakon primeni za rukovodeća mesta strateškog nivoa, jer bi na taj način bilo iskomunicirano i zaposlenima u policiji da će pravila zapošljavanja i napredovanja po zaslugama biti primenjena na sve, ma gde se u hijerarhiji nalazili.

- Ovo je bitno kako bi policijski službenici razumeli da su najavljene reforme i u njihovom interesu i da će se dosledno primenjivati u interesu struke i građana. U suprotnom, političkim strankama se i dalje daje moć da bira svoje ljude na ključnim pozicijama u javnom sektoru. Dodatno, mogući kandidati se obeshrabruju da se prijave na konkurs jer su svesni da nemaju nikakve šanse bez političkih veza. Naravno, onda kada se taj konkurs zaista sprovodi - navodi Đorđević.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.