Niš u punom sjaju: Osvetljeno Arheološko nalazište Medijana

Izvor: B92, 20.Apr.2021, 11:16

Niš u punom sjaju: Osvetljeno Arheološko nalazište Medijana

Arheološko nalazište Medijana je osvetljeno čime je učinjen još jedan korak do otvaranja kompleksa za posetioce i to u svom punom sjaju posle 12 godina.

Radove na osvetljenju spoljašnjeg dela izvelo je JКP Parking servis Niš.

Nastavljena je rekonstrukcija muzejske zgrade, a uskoro će početi turistička prezentacija Medijane koja podrazumeva zaštitu mozaika, uređenje staza i završne radove na arheološkom parku“, saopštio je kabinet gradonačelnice Niša.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Poslednja turistička poseta nekadašnjem luksuznom predgrađu antičkog grada Naisussa iz IV veka, u kojem je rođen i vladao car Konstantin Veliki, bila je na leto 2018. godine, a i tada je „radila“ samo mesec dana. Privilegiju da posećuju Medijanu, poslednjih desetak godina, imali su samo arheolozi, radnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Narodnog muzeja Niš, povremeno novinari i predstavnici grada, kao i izvođači radova, prenose Niške vesti.

Antičko naselje Medijana, koje predstavlja jedinstven kompleks, nastalo je u 4. veku u vreme vladavine Кonstantina Velikog (306-337) i njegovih sinova.

Prve istraživačke radove na Medijani započeo je Feliks Kanic 1861. godine, a prva planska istraživanja započeta su 1932. godine i u kontinuitetu se sprovode do današnjih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nova lepša slika: Osvetljeno arheološko nalazište Medijana

Izvor: JuznaSrbija.info, 20.Apr.2021

Arheološko nalazište Medijana je osvetljeno čime je učinjen još jedan korak do otvaranja kompleksa za posetioce i to u svom punom sjaju posle 12 godina...Radove na osvetljenju spoljašnjeg dela izvelo je JKP Parking servis Niš...Nastavljena je rekonstrukcija muzejske zgrade, a uskoro će početi...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.