Nije bilo uginuća životinja zbog plavog jezika

Izvor: Akter, 03.Sep.2014, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije bilo uginuća životinja zbog "plavog jezika"

Direktor Veterinarskog specijalističkog instituta "Niš" Miloš Petrović rekao je da do sada nije bilo uginuća domaćih životinja od bolesti "plavog jezika"

Bolest je laboratorijski potvrđena u opštini Medveđa, u selima Grbavče i Ravna Banja.

O sumnji da se radi o bolesti "plavog jezika" Veterinarski specijalistički institut obavestili su iz Veterinarske stanice u Lebanu, kazao je Petrović i naveo da su odmah, po tom saznanju, epozootiološka služba, veterinarska >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << inspekcija i veterinari iz Lebana obišli stado ovaca i klinička slika životinja ukazivala je na sumnju u prisustvo bolesti.

Uzorci su poslati referentnoj laboratoriji, Nacionalnom institutu za veterinarstvo Beograd radi ispitivanja i bolest je potvrđena, rekao je Petrović.

On je napomenuo da bolest nije zatekla veterinarsku službu i Upravu za veterinu nespremne, jer je bolest već bila prisutna u okruženju, u Grčkoj, Makedoniji, Bugarskoj i Rumuniji.

Uprava za veterinu donela je uputstvo o načinu sprovođenja monitoringa na bolest "palavog jezika" na području veterinarskih specijalističkih instituta u Nišu i Zaječaru gde se i nalaze zone rizika.

Monitoringom je predviđen aktivan nadzor nad zdravstvenim stanjem životinja, serološka, virusološka i entomonološka ispitivanja, a to je i dovelo do otkrivanja bolesti.

Vlasnicima je naloženo da domaće životinje drže u objektima gde će biti zaštićene od komaraca koji prenose bolest, da na objektima postave zaštitne mreže, da adekvatno tretiraju stajnjake i vodene izvore i da koriste sredstva koja odbijaju komarce.

Petrović je napomenuo da je kod zaraženih životinja prisutna blaža klinička slika.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Direktor Veterinarskog instituta: Nije bilo uginuća životinja zbog "plavog jezika"

Izvor: Blic, 04.Sep.2014, 01:22

Direktor Veterinarskog specijalističkog instituta "Niš" Miloš Petrović rekao je danas Tanjugu da do sada nije bilo uginuća domaćih životinja od bolesti "plavog jezika" koja je laboratorijski potvrđena u opštini Medveđa, u selima Grbavče i Ravna Banja...O sumnji da se radi o bolesti "plavog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.