Nezaštićeni sezonski radnici

Izvor: Danas, 08.Jun.2015, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezaštićeni sezonski radnici

Beograd - Udruženi sindikati Srbije "Sloga" upozoravaju da su sezonski radnici širom Srbije najugroženija populacija sveta rada koje Zakon o radu nije zaštitio, već ih pretvorio u radnu snagu o kojoj trenutno niko ne brine, niti je štiti, saopštila je juče "Sloga". U saopštenju se navodi da Zakon o radu nije precizno definisao status sezonskih radnika - ko su oni, kako se upošljavaju i koja su njihova prava po osnovu rada.

"Poslodavci, posebno u sferi poljoprivrede maksimalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << koriste taj propust i sezonske radnike angažuju za rad "na crno", po principu slobodne ponude na bazi takozvane "nadnice", bez ikakve državne kontrole i učešća licenciranih agencija za posredovanje u zapošljavanju građana", navodi se u saopštenju i dodaje da u kontaktu sa takvim radnicima, "sve češće dobijamo pritužbe o kršenju njihovih elementarnih prava po osnovu rada, posebno u slučajevima kada dođe do povrede na radu, oni nemaju mogućnosti niti potrebna novčana sredstva da pokrenu spor pred nadležnim sudom, niti mogu da se sindikalno organizuju i zaštite kroz instituciju sindikata".

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" zainteresovani su za uključivanje sezonskih radnika u sindikat, međutim, kako dodaju, sistem u Srbiji taj status ne prepoznaje na pravi način u postojećem zakonu, jer su takvi radnici od strane države prepoznati kao nezaposleni građani.

"Od države, posebno od Ministarstva rada, očekujemo da ovaj problem uvrste kao gorući, te da se on u što kraćem periodu ispravi kroz reviziju Zakona o radu ili donošenjem posebnog zakona o sezonskom zapošljavanju radnika. Do tada, Inspekcija rada koja je u nadležnosti Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike treba da pojača kontrolu u ovom sektoru i zaštiti sezonske radnike, kojih je prema našim procenama u jeku sezonskih poslova više od 100 000 radno angažovano širom Srbije", navedeno je u saopštenju sindikata "Sloga".

Otkriveni radnici "na crno"

Beograd - U nadzorima tokom vikenda, u cilju suzbijanja rada "na crno", koje je Inspektorat za rad obavio na velikim gradilištima, brodovima, splavovima, tržnim centrima i ugostiteljskim objektima u Beogradu, zatečena je 241 osoba na radu "na crno", saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Inspekcijskim nadzorima je bilo obuhvaćeno 1.205 radno angažovanih osoba u 435 privrednih subjekata, stoji u saopštenju. Zbog utvrđenih prekršaja za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu (od 50.000 do 100.000 dinara), inspektori su poslodavcima izdali 36 prekršajnih naloga. Inspektori rada su u delu nadzora imali i asistenciju policije.

S obzirom na broj lica koje poslodavci angažuju bez zaključenih ugovora, Inspektorat za rad će i ubuduće vršiti pojačane, ponovljene nadzore, naročito vikendom u večernjim satima, navedeno je u saopštenju.  FoNet

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.