Nevreme u Srbiji – padale ledenice, ogromna šteta na objektima i usevima

Izvor: RTS, 02.Avg.2019, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevreme u Srbiji – padale ledenice, ogromna šteta na objektima i usevima

Jako nevreme praćeno gradom zahvatilo je nešto posle 16 časova Dragačevo i Guču, kao i požeški i ariljski kraj, javljaju dopisnici RTS-a. Olujni vetar u Kraljevu lomio i obarao drveće i dizao krovove zgrada. U Kruševcu za četrdesetak minuta palo nezapamćenih 50 litara kiše po metru kvadratnom. Oluja zahvatila i Vlasinsko jezero.
Nezapamćeno nevreme pogodilo je danas Drgačevo i Guču i nanelo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ogromnu štetu na objektima i usevima.

"Bukvalno su padale ledenice. Velika je šteta na kućama i za poljoprivredu", rekao je za RTS Zoran Vučićević iz Štaba za vanredne situacije opštine Lučani. 
U selu Lis padao je grad veličine kokošjeg jajeta, a meštani kažu da takvo nevreme ne pamte ni oni stariji od 80 godina.
"Za 15 minuta grad je razbio gde god je šta imalo, od automobila, poljoprivrede – kupina je bila u fazi berbe i ona je totalno uništena, kao i kukuruz, krompir", rekao je Vladan Lazović iz sela Lisa.  
Prema njegovim rečima, slična situacija je i u drugim selima. 

Kaže da protivgradna stanica u njihovom selu nije radila i da je šteta mogla biti manja.
Iako još nema preciznih podataka sa terena, na tom području dejstvovavalo je 30 protivgradnih strelaca sa 16 stanica, ali nisu uspeli da razbiju gradonosni oblak.  
Nevreme je nešto posle 16 časova zahvatilo i ariljski i požeški kraj. 
Najveću štetu pretrpelo je selo Virovo u ariljskom kraju, gde je padao grad veličine teniske loptice. 

Dopisnik RTS-a javlja da je oluja odnela crepove sa kuća i da su na automobilima polupana stakla.  
Nevreme je nanelo i štetu na poljoprivrednim kulturama i na plastenicima. 

Nevreme praćeno olujnim vetrom zahvatilo je posle podne i Kraljevo, gde je vetar lomio i obarao drveće i dizao krovove zgrada.   
U Kruševcu je za četrdesetak minuta palo nezapamćenih 50 litara kiše po metru kvadratnom, a vetar je duvao brzinom od 115 kilometara na čas.

Na Bagdali, Trgu kosturnica i u krugu kruševačke bolnice intervenisale su i vatrogasno-spasilačke jedinice uklanjajući stabla koja je olujni vetar oborio.
Na pojedinim domaćinstvima vetar je odneo crepove, a sa zatvorenog bazena Sportskog centra odleteo je i deo krovne konstrukcije.
Zbog nevremena odloženo je i otvaranje 4. međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

Dopipsnik RTS-a javlja da je nevreme zahvatilo Vlasinsko jezero, zbog čega su građani u vikendicama ostali bez struje i mobilne telefonije. Zbog nevrememena je i drveće popadalo po putevima.  
Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se posle podne i uveče u severozapadnim, zapadnim i jugozapadnim krajevima, a tokom noći i u subotu i u ostalim delovima zemlje, očekuju obilni pljuskovi sa grmljavinom, koji će ponegde biti praćeni gradom i olujnim vetrom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NEVREME U ZAPADNOJ SRBIJI Grad polupao stakla na automobilima, oluja nosila crepove sa kuća, usevi uništeni (VIDEO, FOTO)

Izvor: Blic, 02.Avg.2019

Jako nevreme praćeno gradom zahvatilo je nešto posle 16 časova Dragačevo i Guču, kao i požeški i ariljski kraj, javljaju dopisnici RTS-a.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.