Izvor: Blic, 18.Avg.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepotpuna kontrola zračenja u stanicama za mobilnu telefoniju

U Srbiji ima više od 2.000 baznih stanica za mobilnu telefoniju a neke od njih postavljene su bez neophodnih kontrola, saopštilo je danas Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja.



Prema podacima Ministarstva, "postoje bazne stanice za koje pre davanja upotrebne dozvole nije obavljeno prvo merenje (zračenja), tako da strogo pravno-formalno gledano postoje bazne stanice mobilne telefonije koje rade bez upotrebne dozvole".

Građani koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sumnjaju da su na krovove njihovih zgrada ili zgrada u njihovoj blizini postavljene bazne stanice koje mogu da ugroze njihovo zdravlje mogu da se obrate Republičkoj agenciji za telekomunikacije (Ratel) i ministarstvima za telekomunikacije i infrastrukture koji imaju detaljne podatke, navodi se u saopštenju.

Katastar zagađivača, monitoring i sistematsko ispitivanje nivoa zračenja biće detaljno uređeni zakonom o zaštiti od nejonizujućih zračenja, koji je u skupštinskoj proceduri.

Predlogom tog zakona predviđeno je da se unapredi inspekcijski nadzor i da se uspostave metode sistematskog ispitivanja, a za mere zaštite i inspekcije biće zaduženo Ministarstvo životne sredine.Predviđeno je da se za propuste naplaćuju kazne od 10.000 dinara do tri miliona dinara. Ukupna vrednost emisije zračenja biće smanjena u skladu sa svetskim standardima.

Do sada se sistematskim ispitivanjem nivoa zračenja bavio grad Novi Sad i u ispitivanju nisu uočena prekoračenja u odnosu na srpske standarde, odnosno 27,5 vati po metru, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.