Nenadić: Oduzimanjem imovine protiv korupcije

Izvor: S media, 04.Apr.2011, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nenadić: Oduzimanjem imovine protiv korupcije

Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić ocenio je danas da najbolje rezultate u borbi protiv korupcije daje pretnja kaznom oduzmanja imovine.

- Korupcionašima i jeste cilj sticanje materijalnog bogatstva pa se efikasnim oduzimanjem nezakonite dobiti, slanjem jasnog signala da će im ta korist biti oduzeta i da će to pravilo biti jednako primenjivano u jednakim slučajevima, može se verovatno postići bolja prevencija u borbi protiv korupcije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << od zatvorskih ili nekih drugih kazni", rekao je Nenadić agenciji Beta.

On je, povodom predloga direktora Poreske uprave Srbije Dragutina Radosavljevića da se briše celokupan radni staž svima za koje bude utvrdjneo da su uzimali mito, ukazao da to može biti sporno sa stanovišta stečenih prava gradjana.

- Takav predlog trebalo bi temeljno ispitati pre usvajanja novih propisa, kako ne bismo došli u situaciju da kasnije korupcionašima iz budžeta plaćamo još i odštetu - rekao je Nenadić i podsetio da je bilo problema i u sprovodjenju Zakona o ekstraprofitu iz 2001. godine, kojim je dodatno porezovana imovina stečena privilegijama zavreme bivšeg režima.

Brisanje radnog staža kazna za mito

Borba protiv korupcije zadatak pre članstva

Sprečavanje korupcije prioritet

Konvencija za borbu protiv korupcije Ujedinjenih nacija, kako je istakao Nenadić, ima odredbu koja sugeriše državama potpisnicama, medju kojima je i Srbija, "da razmotre usvajanje zakonskih i drugih mera da bi se utvrdilo krivično delo u slučajevima kada se počini namerno, nezakonito bogaćenje, odnosno znatno uvećanje imovine javnog funkcionera koje on ne može razumno objasniti s obzirom na

njegova zakonita primanja.

- U Srbiji trenutno postoji mogućnost da se službenom licu koje je okrivljeno za korupciju stavi pod lupu celokupna imovina i da onda to lice dokazuje, ako može, da ju je zakonito stekao - rekao je Nenandić.

Sprovodjenje odredbe Konvencije UN, kako je dodao, omogućilo bi da se takav mehanizam primeni i u slučajevima kada ne postoje dokazi ni o jednom konkretnom krivičnom delu korupcije, ali postoji očigledna nesrazmera izmedju zakonitih prihoda i imovine nekoga u javnom sektoru ko učestvuje u donošenju odluka.

- Bilo bi zanimljivo čuti i koje je efekte donelo do sada i koji su problemi u sprovodjenju odredaba Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji koje se odnose na 'unakrsnu proveru' imovine i prihoda - rekao je Nenadić.

Taj zakon, kako je naglasio, gromoglasno je najavljivan, a znanto se manje priča o njegovoj uspešnosti.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.