Izvor: RTS, 30.Jan.2022, 07:11

Nema zime kada Spasoje održava zasade, a mala Čuružanka napravi sir

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju postaje punoletno. Za 18 godina, oko 10.000 učesnika osnovalo je skoro stotinu firmi, a uručeno je više od sto miliona dinara nagradnog fonda. Prošle godine okupilo je 217 timova iz Srbije i Republike Srpske, najbolji već pronalaze prva tržišta i kupce.
"Spasoje" je prototip motokultivatora budućnosti.

Nikola Lukičić, trećeplasirani na prošlogodišnjem takmičenju za najbolju tehnološku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << inovaciju, kaže da se poljoprivrednici suočavaju sa rizicima prilikom košenja, prskanja ili održavanja zasada.
"'Spasoje' ima kameru, tako da je operater potpuno izolovan od zone rizika, ima domet video-signala i do kilometar", objašnjava Lukičić. 
Tri puta je jeftiniji od inostrane konkurencije. Pokreće ga hibridni motor, benzinski, daje snagu alatu, odnosno kosilici, i snabdeva elektromotor. Elektropogon je na četiri točka. U praksi može da nosi prskalicu od 200 litara. 
Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju je pre svega državni posao, kažu organizatori. Srednjoškolci i studenti ove godine mogu da se prijave do 15. marta, a svi drugi do 5. maja. 
"Svi su oni stekli dovoljno dobro znanje da mogu da ga upotrebe u nekoj sledećoj inovaciji. Stekli su znanja kako da rade i marketing svog proizvoda, naučili kako mogu da se prijave kod različitih fondova", objašnjava profesor dr Dragan Povrenović, koordinator takmičenja.
I dok se drugoplasirani digitalni pčelinji asistent testira u Keniji, gde medna godina traje 365 dana, Zorica Radišić kaže: "Ako Parma ima parmezan, zašto Čurug ne bi imao čuružano".
Čuruški špacirung je prilika da urolate sir od testa vrelog 80 stepeni. I tu je nastala inovacija "mala Čuružanka"
"Možemo da proizvedemo deset puta više sira sa ovom automatizacijom. Na dnevnom nivou to je umesto 20 – 200 kilograma", navodi Zorica Radišić, lider pobedničkog tima.
Tako će se rolovani sir otkotrljati i do zahtevnog ruskog i evropskog tržišta. Oni ne pitaju koliko košta – iako je četiri puta skuplji od običnog sira – već samo koliko ga ima. Recept se ne krije i prenosi se budućim generacijama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.