Читај ми!

Nema zime kada Spasoje održava zasade, a mala Čuružanka napravi sir

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju postaje punoletno. Za 18 godina, oko 10.000 učesnika osnovalo je skoro stotinu firmi, a uručeno je više od sto miliona dinara nagradnog fonda. Prošle godine okupilo je 217 timova iz Srbije i Republike Srpske, najbolji već pronalaze prva tržišta i kupce.

"Spasoje" je prototip motokultivatora budućnosti.

Nikola Lukičić, trećeplasirani na prošlogodišnjem takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju, kaže da se poljoprivrednici suočavaju sa rizicima prilikom košenja, prskanja ili održavanja zasada.

"'Spasoje' ima kameru, tako da je operater potpuno izolovan od zone rizika, ima domet video-signala i do kilometar", objašnjava Lukičić. 

Tri puta je jeftiniji od inostrane konkurencije. Pokreće ga hibridni motor, benzinski, daje snagu alatu, odnosno kosilici, i snabdeva elektromotor. Elektropogon je na četiri točka. U praksi može da nosi prskalicu od 200 litara. 

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju je pre svega državni posao, kažu organizatori. Srednjoškolci i studenti ove godine mogu da se prijave do 15. marta, a svi drugi do 5. maja. 

"Svi su oni stekli dovoljno dobro znanje da mogu da ga upotrebe u nekoj sledećoj inovaciji. Stekli su znanja kako da rade i marketing svog proizvoda, naučili kako mogu da se prijave kod različitih fondova", objašnjava profesor dr Dragan Povrenović, koordinator takmičenja.

I dok se drugoplasirani digitalni pčelinji asistent testira u Keniji, gde medna godina traje 365 dana, Zorica Radišić kaže: "Ako Parma ima parmezan, zašto Čurug ne bi imao čuružano".

Čuruški špacirung je prilika da urolate sir od testa vrelog 80 stepeni. I tu je nastala inovacija "mala Čuružanka". 

"Možemo da proizvedemo deset puta više sira sa ovom automatizacijom. Na dnevnom nivou to je umesto 20 – 200 kilograma", navodi Zorica Radišić, lider pobedničkog tima.

Tako će se rolovani sir otkotrljati i do zahtevnog ruskog i evropskog tržišta. Oni ne pitaju koliko košta – iako je četiri puta skuplji od običnog sira – već samo koliko ga ima. Recept se ne krije i prenosi se budućim generacijama.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво