Nema puškica i bubica

Izvor: Glas javnosti, 20.Jun.2010, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema "puškica" i "bubica"

BEOGRAD - Učenici osmog razreda koji upisuju gimnaziju ili neku od četvorogodišnjih srednjih stručnih škola, polagaće kvalifikacione ispite 21. i 22. juna, a iz Ministarstva prosvete upozoravaju đake da na testu ne koriste nikakva elektronska sredstva, mobilne telefone, digitrone, "puškice", "bubice".

  Ukoliko đaci na ispitu budu koristili nedozvoljene uređaje biće nakon jedne opomene isključeni sa ispita, što će automatski umanjiti mogućnost da upišu željenu školu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << rekao je predsednik Republičke upisne komisije i pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević.

  Ispit iz srpskog (maternjeg) jezika polaže se u ponedeljak, 21. juna, narednog dana iz matematike a, kako je najavio Lazarević, jednu od pet kombinacija sa pitanjima iz zbirki odštampanih pre nekoliko mešeci, izvući će ministar prosvete Žarko Obradović, 10 minuta pre početka ispita, što će direktno prenositi RTS i Radio Beograd.

  Ispit će početi u 10 sati u matičnim osnovnim školama, trajaće 120 minuta, a đaci treba da dođu najmanje 30 minuta pre početka testa, kako bi na vreme bili raspoređeni po učionicama i poslušali uputstva dežurnih nastavnika. Na prvoj strani testa je uputstvo za rešavanje, a na ispit treba poneti drvenu olovku, gumicu, hemijsku olovku, kojom se upisuju konačni odgovori, kao i lenjir i šestar.

  Na testu se ništa ne može precrtavati ni žvrljati. Učenici na ispit mogu poneti flašicu sa vodom, a praksa je pokazala da je za učenike najbolje da prvo reše zadatke koje znaju, a da se potom vrate na rešavanje težih pitanja.

  Na testu iz matematike ima 17 zadataka, od kojih će u pet biti promenjene vrednosti, odnosno brojevi, dok je sam postupak rešavanja identičan kao u zbirci. Na testu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, nema novih zadataka u odnosu na zbirku, ali će u nekoliko zadataka biti promenjen redosled ponuđenih odgovora, rekao je Lazarević i istakao da su testovi izbalansirani, podjednake težine i da nema razloga za strah. U učionici će biti do 18 učenika, dežuraće po jedan nastavnik iz osnovne i iz srednje škole.

  Konačni rezultati kvalifikacionog ispita biće objavljeni 28. juna, a tog i sledećeg dana se popunjavaju i predaju liste želja. Za 7. i 8. jul je zakazan završetak prvog upisnog kruga, odnosno raspored učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima. Drugi, popravni upisni krug počeće 9. jula

  predajom liste želja, a završava se 12. jula.

  Uslovi upisa ove godine nisu menjani, minimum na kvalifikacionom ispitu je po jedan bod iz svakog predmeta, a prvenstvo pri raspodeli imaju kandidati koji su ostvarili najmanje po pet bodova iz svakog predmeta. Tako se, prema Lazarevićevim rečima, može desiti da učenik sa ukupnim manjim brojem bodova bude upisan pre učenika koji ima veći broj bodova, ali nije ostvario prednost na testu, odnosno nije dobio najmanje pet bodova.

  Lazarević je istakao da se svake godine najmanje dve trećine učenika upisuje po jednoj od prve tri želje. U školskoj 2010/11. godini za oko 80.000 učenika koji su završili osmi razred predviđeno je 87.500 mesta.

  Kandidati koji se odluče za trogodišnju srednju školu ne polažu kvalifikacioni ispit i konkurišu sa bodovima koje su stekli na osnovu uspeha od 5. do 8. razreda i poenima koje su eventualno osvojili na takmičenjima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.